Vučić o Bregzitu: Prilika za bolje odnose sa Velikom Britanijom

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja priliku da Srbija izgradi bolje odnose sa zvaničnim Londonom, nego što ih je imala dok je ta zemlja bila u Uniji, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da će i sama EU želeti da se predstavi kao još uvek poželjna, što može da bude i šansa za Srbiju.

Vučić je, za TV Prvu, upitan šta Bregzit predstavlja za Srbiju, ukazao da ćemo morati, kao i da ćemo sada imati priliku, da gradimo bolje odnose sa Velikom Britanijom, nego što su bili dok je ta zemlja bila deo EU.

On je primetio da će Britanija sada želeti da se pozicionira kao samostalna sila, te da su, u tom nastojanju, već napravili samit sa Afrikom, jer žele brži i veći prodor ka tom kontinentu nego što je bio slučaj do sada, a da će to isto želeti da ostvare i na našim prostorima.

„Britanija je pre, a posebno posle Berlinskog kongresa imala veliki uticaj na ovaj deo — Grčku, deo Turske, do Balkana — i to je trajalo i do dva svetska rata, pa i do danas. Želeće još veći uticaj. Zato treba da izgradimo što je moguće bolje odnose“, rekao je Vučić.

On je ukazao da će Bregzit ostaviti utisak da Evropa nije više privlačna kao što je bila, pa će EU pokušati da izgradi mehanizme da pokaže da je „lepa i mlada“, i da svi žele da budu njen deo, što bi, istakao je, mogla da bude šansa za Srbiju i Crnu Goru.

Vučić je, ipak, ukazao na to da je za Srbiju ključna prepreka pitanje KiM.

„Kada vas pitaju, a znate njihove stavove, i svoje stavove i mogućnosti, i kada ne vidite kako bi moglo da izgleda rešenje…. Ja ga ne vidim. Nekada sam ga video, iako sam znao da ga narod ne bi prihvatio, ali sad ga ne vidim“, rekao je Vučić.

On je istakao da, ako neko misli da je moguć „ZSO++“ ili „Ahtisari“, a da mi priznamo Kosovo — to nije moguće.

„Iako bi 20 odsto ljudi to prihvatilo, to se neće desiti, osim ako građani ne izglasaju nekog drugog 26. aprila“, naglasio je Vučić.

On je rekao i da ne vidi volju da Beogradu ponude bilo šta, jer su nas, kaže, „ubijali svim pričama“ i rušili kompromisne ideje.

A, da nam dajete nešto na kašičicu, da mi to predstavimo kao da je nešto više nego što smo očekivali, to nije moguće, podvukao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala