Srpska raketa uspešno testirana na moćnom helikpteru H-145/foto/

Pratite nasTelegramOdyssey
Staviti domaće naoružanje na jedan od najboljih svetskih helikoptera, H-145, veliko je priznanje za naše inženjere i našu odbrambenu industriju, ocenio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je u Nikincima prisustvovao ispitivanju domaćeg vazduhoplovnog naoružanja.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ nastavljeno je ispitivanje domaćeg vazduhoplovnog naoružanja koje su razvili Vojno-tehnički institut i Jugoimport SDPR, a koje se proizvodi u pančevačkoj Utvi.

Navodi se da su domaći i nemački stručnjaci zadovoljni dosadašnjim rezultatima ispitivanja raketnog lansera 80mm i gondole sa mitraljezom 12,7mm na helikopteru H-145, u dnevnim i noćnim uslovima, ovoga puta iz leta.

„Svaka letelica koja pripada Ministarstvu odbrane mora biti osposobljena da se ponaša kao vojna, što znači da mora da nosi naoružanje i mora da bude u stanju i da ga upotrebi. Imali smo priliku da vidimo da je domaće naoružanje efikasno, da se dobro primenjuje i da ćemo u budućnosti biti u stanju da ga nudimo svetskom tržištu“, rekao je Vulin.

On je ocenio da „onaj ko je u stanju da proizvede, onaj ko može da proizvede ovakvo naoružanje, onaj ko može da ga stavi na najbolji svetski helikopter u svojoj klasi, u stanju je da to i proda i unovči i da na taj način pokaže koliko odbrambena industrija Srbije ima prostora na svetskom tržištu“.

© Foto : Ministarstvo odbrane/Darimir BandaSrpska odbrambena industrija ima prostor na svetskom tržištu...
Srpska raketa uspešno testirana na moćnom helikpteru H-145/foto/ - Sputnik Srbija
Srpska odbrambena industrija ima prostor na svetskom tržištu...

Prva faza opremanja helikoptera

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da su ranije rađena ispitivanja koja se tiču statičkih gađanja, a već nedelju dana vrše se opiti na poligonu „Nikinci“, sa gađanjem iz leta.

On je rekao da su rezultati ispitivanja vrlo dobri.

„Nemački stručnjaci i ljudi koji su nadležni za integraciju naoružanja na ovu letelicu vrlo su zadovoljni performansama našeg naoružanja. Ovo je prva faza opremanja tih helikoptera našim naoružanjem, a dalje će se raditi na integraciji vođenog naoružanja kako na sam helikopter, tako i na sistem H-Fors“, dodao je Miloradović.

Direktor Vojnotehničkog instituta, pukovnik Bojan Pavković, istakao je da je izvedeno ispitivanje naoružanja koje su razvili Vojnotehnički institut i Jugoimport SDPR na helikopteru H-145.

© Foto : Ministarstvo odbrane/Darimir BandaIspitivanje domaćeg vazduhoplovnog naoružanja
Srpska raketa uspešno testirana na moćnom helikpteru H-145/foto/ - Sputnik Srbija
Ispitivanje domaćeg vazduhoplovnog naoružanja

„To je za nas izuzetno značajno ispitivanje koje potvrđuje da smo sposobni da razvijamo naoružanje koje može biti primenjeno na složenim vazduhoplovnim sistemima. Kao što smo mogli da vidimo, naoružanje funkcioniše ispravno“, istakao je pukovnik Pavković.

Ispitivanju na poligonu „Nikinci“ prisustvovali su i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba, brigadni general Milan Popović, i direktor Tehničkog opitnog centra, pukovnik Slobodan Ilić, dodaje se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala