Prošao „dan de“ za Trampa u američkom Senatu, sledi još prljavija kampanja

© REUTERS / YURI GRIPASPristalice američkog predsednika Donalda Trampa na Floridi
Pristalice američkog predsednika Donalda Trampa na Floridi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Suđenje za opoziv predsednika SAD Donalda Trampa moglo bi biti okončano za nekoliko dana, jer su članovi američkog Senata sa 51 glasom „za“ i 49 „protiv“ glasali protiv pozivanja novih svedoka u ovom procesu. Ishod „dana de“ u Senatu jača Trampa, ali produbljuje podele u američkom društvu i nagoveštava još prljaviju kampanju za izbore.

Od republikanskih senatora zahtev da se pozovu novi svedoci podržali su samo Suzan Kolins i Mit Romni.

Kako za Sputnjik kaže analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić, glasanje u Senatu bio je „dan de“ vezano za pitanje koliko će dugo proces protiv američkog predsednika trajati, dok sâm ishod procesa, sa druge strane, nikada nije bilo upitan.

„Mi smo znali od početka da demokrate neće dobiti dovoljno glasova republikanaca da proces završe presudom koja bi ’skinula‘ predsednika Trampa sa funkcije. Ono pak što jeste bilo upitno, jeste samo trajanje procesa. Naime, da su republikanci demokratama dopustili da pozovu kao svedoka bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, to bi otvorilo ceo proces i bilo bi dodatnih svedoka, što bi značilo da bi sve to onda trajalo nedeljama, ako ne i mesecima“, objašnjava Kesić.

Ovo je, dodaje naš sagovornik, u suštini bio ishod koji je najviše odgovarao republikancima, pogotovo onim senatorima koje očekuju vrlo teški izbori. Zbog toga se Mič Mekonel, vođa republikanske većine u Senatu, i opredelio da što pre završi ceo proces.

Sledi još prljavija kampanja

Prema Kesićevim rečima, u narednom periodu se može očekivati nastavak borbe za javno mnjenje i za glasače. U tom smislu, smatra on, demokrate će koristiti upravo ovaj argument — da bez svedoka proces impičmenta nije bio fer, te da se ne može govoriti o tome da je Senat „oslobodio“ Donalda Trampa.

„Demokrate će dovoditi u pitanje legitimitet procesa impičmenta, kao što su to prethodno činili republikanci u Donjem domu, kada su tvrdili da demokrate nisu dale šansu advokatima predsednika da učestvuju u procesu u Donjem domu. Republikanci su tada tvrdili da je to potpuno politički proces kojim jedna stranka želi da izbriše rezultate zadnjih izbora i da utiče na sledeće izbore. Tako da su i jedna i druga strana, sa stavovima koje su izneli, zapravo samo produbile te podele između društvenih grupa i birača pred naredne izbore. Za samu državu to znači da će biti još većih tenzija i da će kampanja biti mnogo prljavija od prethodne“, ocenjuje Kesić.

Stvaranje opasnih tenzija

Plašim se, napominje sagovornik Sputnjika, da to znači da ćemo imati i dalje jedan ozbiljan politički sukob i krizu koja razdvaja društvo i stvara tenzije koje su jako opasne u političkom kontekstu.

„Na neki način se stvara atmosfera da nijedna strana ne prihvati rezultate sledećih predsedničkih izbora, pogotovo ne demokrate. Naime, oni i sada, na neki način, imaju osećaj da ovaj predsednik nije legitiman od samog početka svog mandata, a taj osećaj ova odluka Senata dodatno jača. Zapravo, u njihovim glavama je osećaj da je Tramp prvo koristio Ruse da bi došao do izborne pobede, a sada koristi Ukrajinu ili informacije koje je sakupio ili koje je pokušao da plasira protiv potpredsednika Bajdena“, primećuje Obrad Kesić.

Zbog svega toga, ukazuje analitičar, nema prevelikog prostora za optimizam da bi demokrate i republikanci mogli da sarađuju i da bi zemlja mogla, na neki način, da se pomiri posle ovog procesa, a što je zapravo bio jedan od najavljenih ciljeva obe strane.

„I demokrate i republikanci su govorili da je proces, bez obzira na ishod, sam po sebi način da se izgradi neki konsenzus i da se država ujedini pred izbore. Međutim, što se tiče njihovih političkih ciljeva, vidimo da to ne odgovara ni republikancima ni demokratama“, smatra Kesić.

Tramp u velikoj prednosti

Ono što je sigurno, kaže analitičar, jeste da je proces impičmenta ojačao Trampa, a da je pozicija demokrata oslabljena.

„Mislim da možemo očekivati da će Trampovi glasači ostati mobilisani na velikom nivou i da će u velikom broju izaći da glasaju, a to jeste ključ za naredne izbore. Sa druge strane, podele unutar Demokratske stranke, koje i inače postoje, ovim procesom su postale mnogo dublje i ozbiljnije, a ni ekonomska situacija im ne ide na ruku. Naime, Trampova ekonomija pokazuje vrlo dobre rezultate, svi indikatori su pozitivni i zbog svega toga američki predsednik pred nove izbore za prvog čoveka SAD ima veliku prednost“, zaključuje Kesić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala