Pentagon: Zaostajemo u odnosu na Rusiju u hipersoničnom oružju

© Foto : Nastco / Raytheon and Northrop GrummanNacrt američke hipersonične rakete
Nacrt američke hipersonične rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vršilac dužnosti komandanta američke ratne mornarice Tomas Modli uporedio je zaostajanje Sjedinjenih Američkih Država u odnosu na Rusiju na polju hipersoničnog oružja sa vremenom kada je Sovjetski Savez lansirao prvi veštački Zemljin satelit 1957. godine, navodi se u njegovom saopštenju Mornarici, prenosi „Brejking defens“.
„Gledajući na prošlost, shvatamo da veliki tehnološki proboji, poput stvaranja hipersoničnog oružja, mogu destabilizovati situaciju u oblasti globalne bezbednosti i postati ozbiljna pretnja našoj zemlji“, istakao je Modli.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države treba da mobilizuju sve resurse kako bi u budućnosti maksimalno iskoristile potencijal ove vrste oružja.

„Kada se radi o hipersoničnom oružju, moramo da izdamo komandu: ’Punom parom napred‘“, rekao je on.

Krajem januara, Sjedinjene Američke Države najavile su početak razvoja sredstava za presretanje hipersoničnog oružja. Ranije je Vašington takođe udvostručio sredstva za razvijanje ovog oružja kako bi smanjio zaostajanje za Rusijom i Kinom.

Rusko hipersonično oružje

U svom obraćanju Saveznoj skupštini, predsednik Rusije Vladimir Putin je 2018. godine govorio o najnovijim vrstama strateškog naoružanja, uključujući hipersonične sisteme „Kinžal“, „Avangard“, „Burevesnik“, borbenom laseru „Peresvet“ i podvodnom bespilotnom plovilu sa nuklearnim sistemom „Posejdon“.

Neki od njih već su pušteni u upotrebu. Od decembra 2019. godine na borbenu dužnost stupili su laserski sistemi „Peresvet“, širi se aerodromska mreža za avione-nosače hipersoničnih raketa „Kinžal“, počela je serijska proizvodnja raketnih sistema „Avangard“. U toku je razvoj nove teške interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“, čija bi ispitivanja trebalo da počnu 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala