Kraj jedne ere — Velika Britanija izašla iz EU

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastave Velike Britanije i Evropske unije ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu
Zastave Velike Britanije i Evropske unije ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bregzit se dogodio – Velika Britanija više nije u Evropskoj uniji. Virtuelni sat na rezidenciji britanskog premijera označio je u ponoć kraj članstva u EU i početak nove etape u životu te države i njenih građana.

Posle 47 godina Velika Britanija više nije članica EU, a pristalice Bregzita na Parlamentarnom skveru u Londonu slave "povratak nezavisnosti". Premijer Boris Džonson obećava novi početak.

Posle tri i po godine od kada je većina britanskih građana 2016. godine odlučila da njihova zemlja napusti EU u Briselu je u tišini spuštena zastava Velike Britanije. Bez fanfara i zvaničnika EU, praćena samo zvukom blica sa aparata foto-reportera.

EU gubi 15 odsto svoje ekonomije, najvećeg vojnog potrošača i prestonicu svetskog kapitala – London, prenosi RTS.

U gradu na Temzi drugačija slika, svečarski su osvetljene sve zgrade vlade okićene zastavama. Dan Bregzita obeležile su kolone veselih pristalica Bregzita dok je u iščekivanju ponoći zgrada Parlamenta bila obasjana u bojama britanske zastave.

U Škotskoj sasvim druga pesma. Dok mnogi Škoti žale zbog izlaska Velike Britanije iz EU, premijerka Škotrske Nikola Sterdžen poručuje da i dalje želi referendum o nezavisnosti tokom ove godine ali da se to možda neće dogoditi pre izbora za škotski parlament 2021. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala