Deo opozicije usvojio deklaraciju, pa krenuo u protestnu šetnju

© Tanjug / TARA RADOVANOVICBoško Obradović
Boško Obradović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deo srpske opozicije, okupljen oko Saveza za Srbiju, usvojio je deklaraciju i obznanio početak kampanje bojkota izbora, a zatim krenuo u protesnu šetnju do zgrade RTS, gde su stigli i učesnici protesta koji je ranije organizovao Pokret „1 od 5 miliona“, a od večeras grupa političkih aktivista „Građanski otpor“, sa Srđanom Milivojevićem iz DS na čelu.

U Deklaraciji o bojkotu se navodi da će se svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata „lažnih“ izbora, kako navode, smatrati aktom rušenja ustavnog poretka, te da će takvu vlast smatrati nelegitimnom i protiv nje će se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti.

Potpisnici se obavezuju da će nastaviti borbu za slobodne medije i poštene izbore svim raspoloživim, legalnim sredstvima.

Šta piše u Deklaraciji o bojkotu

U tom smislu, kažu da će nastaviti saradnju sa svim organizacijama i pojedincima koji imaju isti cilj, kao i razgovore sa predstavnicima EU, zemalja izvan Unije i organizacija koje podržavaju demokratske vrednosti.

Građanima obećavaju da će Srbija dobiti slobodne i poštene izbore.

Na skupu u beogradskoj Kombank dvorani okupljenima su se obratili lideri opozicionih stranaka koji bojkotuju izbore, među kojima i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, koji je rekao da će na prolećnim izborima na biračkim listićima biti samo jedno ime — Aleksandar Vučić, kao i da će se tako zvati svako ko bude sedeo u Skupštini.

Đilas je rekao da ne treba optuživati one koji izađu na izbore da su uzeli novac, ali da treba reći da oni rade u korist Vučića da ostane na vlasti.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da zahteva ostavku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, zatim, prema njegovim rečima „samoizabranog“ predsednika Aleksandra Vučića, kao i svakog glavnog i odgovornog urednika koji „bode iglu otrova u vene“.

Obraćanje je počeo rečima „da sanja da građani idu na izbore i da imaju slobodu izbora“: „Toliko želim da nam se taj san ostvari, ali toliko prezirem i besnim zato što nam se to oduzima“, rekao je Obradović.

Skupu se u ime Demokratske stranke nije obratio predsednik Zoran Lutovac, koji je bio u sali, već potpredsednica stranke Dragana Rakić, koja je rekla da nikada ne bi pristala da učestvuje na lažnim izborima i postane narodna poslanica koja će primati poslaničku platu, dok, kako kaže, hiljade opozicionara „dobijaju batine i otkaze“.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović rekao je da bojkot nije povlačenje, već da će tek raditi na tome da ohrabre ljude da ne pristaju na poniženje, jer „sloboda i integritet nemaju cenu“.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je rekao da će do predstojećih izbora biti puno pokušaja da ih podele i pozvao građane da ne izlaze na izbore.

„Morate svi ostati kod kuće ako želite promenu“, dodao je Jeremić.

Okupljenima su se obratili i Janko Veselinović, Srđan Škoro, Slobodan Samardžić i Slobodan Prvanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala