Traže litije dvaput nedeljno: Beograđani opet podrška braći u Crnoj Gori

© Sputnik / Predrag VasiljevićProtest u Beogradu
Protest u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Beograđani su večeras ponovo održali miran protest u Beogradu u znak podrške srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Organizatori protesta pozvali su patrijarha Irineja da povede litiju kroz Beograd i zatražili da se litije, kao i u Crnoj Gori, održavaju dvaput nedeljno.

„Oni bi manastire i crkve da pretvore u poslastičarnice i kockarnice. Nećemo im to dozvoliti. Naša braća u Crnoj Gori više nisu mogla da trpe zulum, pa su se digla, ali ne na oružje, već na krstove i ikone“, poručeno je sa skupa.

© Sputnik / Predrag VasiljevićPlato ispred Crkve Svetog Marka
Traže litije dvaput nedeljno: Beograđani opet podrška braći u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Plato ispred Crkve Svetog Marka

Organizatori su pozvali građane da potpišu peticiju za usvajanje Rezolucije o ugroženosti Srba u Crnoj Gori, a vlast u Srbiji da osudi diskriminaciju nad srpskim narodom i Crkvom u Crnoj Gori.

Podsetimo — studenti Univerziteta u Beogradu, koji su i organizatori ovog protesta, u utorak su krenuli sa sakupljanjem potpisa za narodnu inicijativu za usvajanje Rezolucije o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

© Sputnik / Predrag VasiljevićProtest u podrške narodu u Crnoj Gori
Traže litije dvaput nedeljno: Beograđani opet podrška braći u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Protest u podrške narodu u Crnoj Gori

Rezolucija koju su studenti usvojili sadrži odredbu o konstataciji ugroženosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori — svih njenih eparhija, imovine, sveštenstva i vernika, odredbu o diskriminaciji Srba u Crnoj Gori u bitnim oblastima života i rada, pravu na jezik i pismo, kao i o diskriminaciji zastupljenosti Srba u državnim organima i privrednim društvima čiji je osnivač država Crna Gora.

Da bi Rezolucija mogla da izađe na odlučivanje pred poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, neophodno je da studenti prikupe 30.000 potpisa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala