Svetlost ili senka, Kiri ili Klodel — dileme o preskakanju sopstvenih zidova

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
O beogradskoj premijeri predstave „Kiri i Klodel“, neobičnoj priči o dve poznate žene koje, sudarene sa zidovima u spoljašnjem svetu i u sebi, pokušavaju da ih preskoče i prevaziđu — u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa autorkom drame Monjom Jović i glumicama Jelenom Cvijetić i Anđelom Popović.
Svetlost ili senka, Kiri ili Klodel

Kako je publika filmskog festivala u Geteborgu prihvatila u novom mediju ispričanu staru priču o prodaji duše đavolu, koju u kratkometražnom animiranom filmu „Svetlosti i senke“ oživljavaju i nose dva jedina „junaka“ — dve ruke, otkriva autor filma Rastko Ćirić, likovni umetnik i pedagog, osnivač predmeta Animacija i Studija za animaciju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Kakve teme otvaraju dokumentarci koji su se našli u ovogodišnjoj selekciji Festivala DOK#2, šta dobija publika pred kojom je 31 film — a među njima ravnopravno debitantska i ostvarenja velikih reditelja, oskarovaca — saznajemo od umetničkog direktora festivala Igora Toholja.

Šta nam je o filmu „Otac“ uoči njegove svetske premijere na Berlinalu i domaće na ovogodišnjem Festu kazao njegov reditelj Srdan Golubović?

O upravo završenom „Rosi festu“, na kojem je svojim nastupom hor „Braća Baruh“ obeležio 140 godina postojanja, za Sputnjik govori dirigent hora i direktor ovog muzičkog festivala Stefan Zekić.

Naš gost je i Igor Bojović, upravnik pozorišta „Boško Buha“, sa kojim razgovaramo o nedavnom gostovanju predstave za decu“Sirano"”, po njegovom tekstu, na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala