Rusija želi novi trgovinski sporazum s Britanijom

CC0 / / Rusija, Eu , Britanija
Rusija, Eu , Britanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija želi novi trgovinski sporazum s Velikom Britanijom posle izlaska te zemlje iz Evropske unije, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

„Želeli bismo da postignemo novi sveobuhvatni trgovinski sporazum, ali to je, verovatno, još veoma daleko“, izjavio je Kelin na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Rusija i Velika Britanija moraju da zaključe sporazume u oblasti vazduhoplovstva, saobraćaja i trgovine fisilnim materijalima.

„U principu, već smo napravili popis onoga što bismo mogli da uradimo s Velikom Britanijom, ali istovremeno vlada potpuna tišina britanske strane, jer je ona zauzeta hitnijim pitanjima“, istakao je ambasador.

Ruski ambasador u Londonu istovremeno nije isključio mogućnost zaključivanja sporazuma o zoni slobodne trgovine s Velikom Britanijom, ukoliko to želi britanska strana.

„Radićemo i uvek ćemo biti spremni da zaključimo sporazume koji su nam potrebni, ali ovo, verovatno, trenutno neće biti prioritet, otići će u drugi plan. Iako naši ekonomisti i neki od biznismena prilično hrabro govore o prelasku u zonu slobodne trgovine, što u suštini nije hipotetička stvar, već je sasvim moguće, za to je potrebno da London iskaže veoma odvažan, novi stav“, zaključio je Andrej Kelin.

Ujedinjeno Kraljevstvo će večeras u 23.00 časa (dva sata posle ponoći prvog februara po moskovskom vremenu) napustiti Evropsku uniju. Prelazni period će trajati do decembra ove godine, a strane će taj period iskoristiti za pregovore o budućim odnosima.

Prema uslovima „bregzita“ koji su obe strane potvrdile, prelazni period moći će da bude produžen jednom, najduže na dve godine.

Velika Britanija će morati da podnese odgovarajući zahtev do prvog jula tekuće godine. U tom slučaju, ona će biti u obavezi da nastavi da plaća doprinose u budžet Evropsku uniju, čemu se britanski premijer Boris Džonson kategorički protivi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala