Rusija razvija program za istraživanje Venere

© NASA . Jet Propulsion Laboratory (JPL)Planeta Venera
Planeta Venera - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija bi mogla da razvije kompletan program za istraživanje Venere ove ili sledeće godine, izjavio je Dmitrij Hmelj, glavni inženjer Naučno-proizvodnog udruženja „Lavočkin“.

Prema njegovim rečima — predviđeno je da deo programa bude i kosmički uređaj „Venera D“, kao i rad na drugim svemirskim stanicama. Hmelj nije isključio ni mogućnost slanja specijalnih vozila za kretanje po površini Venere.

Rusija trenutno ima program za istraživanje Meseca. Proučavanje Venere je ograničeno na projekat međuplanetarne istraživačke stanice „Venera D“, koji je deo Federalnog svemirskog programa od 2016. do 2025. godine.

Prema koncepciji zajedničke naučno-radne grupe Rusije i SAD — kosmički uređaj „Venera D“ će se baviti kompleksnim izučavanjem atmosfere Venere, njene površine, unutrašnje građe i okolne plazme.

© Foto : Deeafilm Studio USSR, 1960.Rusi imali Orvela pre Orvela
Rusija razvija program za istraživanje Venere - Sputnik Srbija
Rusi imali Orvela pre Orvela

Ranije je šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio da se program istraživanja Venere može pojaviti u okviru sveobuhvatnog programa „Svemirska aktivnost Rusije“ i da može trajati do deset godina, a biće usvojen ove godine.

Pokretanje rusko-američke misije na Veneri je planirano za period od 25. decembra 2027. do 16. januara 2028. godine, a Ruska akademija nauka je predložila da se odloži za 2029. godinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala