Poljska potpisala sporazum sa Amerikom o kupovini lovaca F-35

Pratite nas
Poljska je potpisala sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupovini 32 lovca F-35. Poljski predsednik Andžej Duda je istakao da je to jedna od najvažnijih faza u stvaranju moderne poljske vojske.

„Ovo je jedna od najvažnijih faza u stvaranju moderne poljske vojske“, istakao je Duda, podsetivši na raniju odluku Varšave da kupi od Amerike sistem protivraketne odbrane „Patriot“.

Cena sporazuma iznosi približno 4,6 milijardi dolara, a cena jednog aviona biće 87 miliona dolara“, saopštilo je poljsko Ministarstvo odbrane.

U okviru istog sporazuma poljska armija će, pored lovaca, dobiti i paket logistike i obuke. Logistički paket uključuje osam trenažnih letelica, rezervnih delova, informacioni sistem za upravljanje avionima i opremu potrebnu za kontinuirano rukovanje na zemlji. Paket obuke uključuje obuku pilota i tehničkog osoblja.

CC0 / Pixabay / Američki "Borbeni soko" - Lovac poznatiji pod službenom oznakom F-16.
Poljska potpisala sporazum sa Amerikom o kupovini lovaca F-35 - Sputnik Srbija
Američki "Borbeni soko" - Lovac poznatiji pod službenom oznakom F-16.

Poljsko rukovodstvo posvećuje veliku pažnju ovom sporazumu. Na ceremoniji potpisivanja sporazuma bili su, pored poljskog ministra odbrane Mariuša Blaščaka, predsednik Poljske Andžej Duda i poljski premijer Mateuš Moravecki.

Prema rečima premijera Moraveckog — nabavka aviona F-35 omogućiće Poljskoj da se „oslobodi ruske senke, koja je dominirala tim delom Evrope“. Kako je objasnio šef poljske Vlade — poslednjih 30 godina poljska vojska, koja ima u svom vazduhoplovstvu avione MiG-29 i Su-22, „zavisi od ruskog oružja“, ali će kupovinom savremenih američkih aviona ta zavisnost nestati.

Očekuje se da će poljsko ratno vazduhoplovstvo 2026. godine početi da koristi borbene avione F-35 u punoj meri, a prvi avioni će biti napravljeni 2024. godine. Demonstrativni primerak aviona F-35 je, u međuvremenu, sleteo na aerodrom vazdušne baze u Deblinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala