Pobuna roditelja: Zaokret u slučaju „Štrumpfovi“, deca svih nacija — u šoku

© Foto : Prava Crna GoraVeliki Štrumpf na srpskoj trobojci — čas likovnog u petom razredu OŠ „Jugoslavija“ u Baru.
Veliki Štrumpf na srpskoj trobojci — čas likovnog u petom razredu OŠ „Jugoslavija“ u Baru. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Roditelji dece koja su crtala Štrumpfove na trobojci traže da se suspendovana Rada Višnjić vrati na nastavu, jer su, kako kažu, deca rastrojena i u šoku, pate za najdražom učiteljicom, koja ni za šta nije kriva.

U multietničkom Baru, četvrtina dece u V/5 su muslimani, a učiteljica ima podršku svih roditelja, koji su se večeras sastali da se dogovore kako da je vrate u školu. Traže hitan sastanak sa direktorkom.

© OŠ Jugoslavija’Sve što može da posluži kao ukras možete da nacrtate‘, rekla je učiteljica, a deca su se odlučila za omiljenog crtanog junaka.
Pobuna roditelja: Zaokret u slučaju „Štrumpfovi“, deca svih nacija — u šoku - Sputnik Srbija
’Sve što može da posluži kao ukras možete da nacrtate‘, rekla je učiteljica, a deca su se odlučila za omiljenog crtanog junaka.

Zaokret u slučaju „Štrumpfovi“

Edisa Škrijelj, majka jedne od devojčica koje su crtale Velikog Štrumpfa, kaže da je reč o izuzetnom pedagogu.

„Nikada nije pravila razliku među decom, šta više, podsticala ih je da neguju različitosti“, kaže ona.

„Pre par godina imali su igru uz neku albansku muziku, dobili smo snimke, ja i svi ostali roditelji. Nikada se niko nije bunio. Mislim da je njihova procena nepravedna kada je reč o crtežima. To nije zloupotreba bilo čega, bilo čije zastave, niti je nešto na nacionalnoj osnovi“, kaže Edisa Škrijelj.

Deca su nam rastrojena

Ona dodaje da je njena ćerka potvrdila da su motiv crteža predložila deca, da nema problem sa crtanjem bilo čije zastave i da nije politički opredeljena.

„Politika me uopšte ne zanima, jasno je šta je nama važno“, ističe Edisa Škrijelj.

„Mene zanima moje dete, koje je jako rastrojeno zbog ovoga što se dešava. Sva deca su takva. Oni su vezani za učiteljicu, napravila je od njih dobre ljude, dobre drugove, to je najvažnije. Imaju i jednu Romkinju u razredu, Sabinu, učiteljica ih je uvek učila da je ne izdvajaju, da je pozivaju na rođendane, zabave, ako nešto imamo od robe ili ako smo na drugi način u mogućnosti da pomognemo. Uvek je bila tu podjednako za sve u razredu“, kaže sagovornica Sputnjika.

© Foto : Fejsbuk/OŠ "Jugoslavija" BarOsnovna škola "Jugoslavija" u Baru
Pobuna roditelja: Zaokret u slučaju „Štrumpfovi“, deca svih nacija — u šoku - Sputnik Srbija
Osnovna škola "Jugoslavija" u Baru

Roditelji za suspenziju saznali iz medija

Aleksandra Vukčević, majka jednog dečaka, kaže da roditelji traže hitan sastanak sa direktorkom u ponedeljak.

„Ona našu decu sabira i otvara im vidike za sve, u školi im je ona i majka i učiteljica“, kaže.

„Moje dete pati bez svoje učiteljice, menjaju je drugi, treći, peti učitelj, ali deca vole nju, jer je jako požrtvovana i voli ih. A ovo što se dešava apsolutno nema veze sa nacionalizmom. Situacija u državi je kakva jeste, ali znam da bi život dala za njih, toliko im je privržena, svakoj generaciji koju je vodila do sad“, kaže Vukčevićeva.

Dodaje da su se roditelji sastali zato što su za suspenziju saznali od dece i iz medija.

Škola nas nije pozvala kao roditelje te dece da nas obavesti da je njihova učiteljica suspendovana, to ne možemo da razumemo“, dodaje.

„Roditeljima je važan samo interes dece. Ovo je multietnička sredina, u odeljenju su katolici, muslimani, Srbi, Crnogorci, kako god, i ona zna šta treba da radi. Nama roditeljima je, kao i nastavnici Radi, najvažnija njihova sreća i zadovoljstvo“, ističe Vukčevićeva.

© OŠ JugoslavijaŠtrumpf na trobojci
Pobuna roditelja: Zaokret u slučaju „Štrumpfovi“, deca svih nacija — u šoku - Sputnik Srbija
Štrumpf na trobojci

Učiteljici Radu Višnjić iz OŠ „Jugoslavija“ stigla je i podrška prosvetnih radnika koji su takođe bili žrtve režima u Podgorici, jer su tražili da srpski jezik ostane u školama u Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala