„Pancir“ dobija novu hipersoničnu raketu — bržu i ubojitiju

© Foto : Press service of the Ministry of Defence of the Russian FederationPusk ballističeskoй raketы «Sineva» s borta RPKSN «Verhoturьe»
Pusk ballističeskoй raketы «Sineva» s borta RPKSN «Verhoturьe» - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski protivvazdušni kompleks „Pancir-S“ dobio je najnoviju hipersoničnu raketu, koja razvija brzinu veću od pet maha. Ruski vojni eksperti ocenjuju da će jačanje „Pancira“ poboljšati odbrambenu sposobnost Rusije i da će imati veliku potražnju na stranom tržištu.

Eksperti porast borbenih mogućnosti „Pancira“ i jačanje njegovog arsenala novom hipersoničnom raketom povezuju sa procesom modernizacije, koji bi trebao da bude završen iduće godine. Sistem će postati precizniji i moći će da pogađa ciljeve na većem dometu.

Stručnjaci takođe ističu da je izgradnja ove rakete značajno dostignuće ruskog vojno-industrijskog kompleksa. Ta mera će ojačati protivvazdušnu odbranu raznih objekata, pa i od mogućih napada bespilotnih letelica.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaVatrena moć "Pancira S1"
„Pancir“ dobija novu hipersoničnu raketu — bržu i ubojitiju - Sputnik Srbija
Vatrena moć "Pancira S1"

Nova raketa — brža i ubojitija

Iako se karakteristike novog projektila drže u tajnosti, konstruktor sistema protivvazdušne odbrane Konstruktivnog biroa „Šipunov“ Valerij Slugin je objasnio da postoje dve rakete koje se bore sa čitavim spektrom ciljeva. Jedna je standardna, druga nedavno napravljena — hipersonična sa brzinom od pet maha i više. Prema njegovim rečima — nova raketa brže doleće do cilja, a pored toga, ne mora se ubacivati mnogo eksploziva u bojevu glavu rakete da bi se raspršili fragmenti — što je veća brzina udara, fragmenti su efikasniji.

Kako je objasnio — hipersonična raketa, kao i druga municija „Pancira“, nisu opremljene glavama za navođenje, jer to a priori smanjuje brzinu. Međutim, on je istakao da rakete „Pancira“ mogu rešavati zadatke uz pomoć sistema daljinskog upravljanja raketama iz borbenog vozila.

Glavni konstruktor je takođe rekao da se za tri, četiri godine može napraviti malogabaritna raketa za „Pancir“, namenjena za presretanje malih dronova. Glavna prednost rakete biće mala veličina i niska cena. U ovom trenutku se vode naučno-istraživački radovi.

Slugin je podsetio da u početku mini dronovi nisu bili među metama „Pancira“, jer su u vreme stvaranja tog oruđa dronovi uglavnom bili prilično veliki i brzi.

„Tačnih karakteristika o novoj raketi nema. Osim onoga što je rekao konstruktor, ne mogu se naći u štampi i karakteristike nisu otkrivene. Koliko sam razumeo, ova raketa će početi da se koristi u bliskoj budućnosti. Dakle, ono što se zna jeste da je glavna razlika u poređenju sa starom raketom — brzina i da bi nova raketa trebala da bude većih dimenzija od stare. Domet će takođe biti mnogo veći, tačnije — rakete će moći da pogode udaljenije ciljeve i mete na većim visinama nego sada. Samim tim, „Pancir“ će moći da štiti veliku teritoriju, imaće veću pokrivenost u odbrani, i to će povećati njegove mogućnosti.

„S obzirom na obim protivvazdušne odbrane zemlje, ovo verovatno neće biti mnogo uočljivo, ali pružiće ozbiljniju zaštitu onim objektima koje štite ’Panciri‘“, ističe Kornjev.

„Pancir“ uskoro stiže i u Srbiju

Rusko Ministarstvo odbrane naziva „Pancir“ „glavnim domaćim sistemom protivvazdušne odbrane kratkog dometa“. Stvoren je da pokriva sisteme dugog dometa S-300 i S-400, ali i za zaštitu civilnih i vojnih objekata, kao što su aerodromi, komandna mesta, komunikacijska središta... Namenjen je za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica.

Ovo oruđe spada u kategoriju hibridnih, a opremljeno je i raketama i topovima, integrisanim na vozilu, zajedno sa radarom.

© Ministarstvo odbrane, Darimir BandaPancir S1
„Pancir“ dobija novu hipersoničnu raketu — bržu i ubojitiju - Sputnik Srbija
Pancir S1

Naoružanje sistema „Pancir S“ uključuje dva spregnuta topa kalibra 30 milimetara sa bojevim kompletom od 1.400 granata i 12 raketa koje mogu da gađaju ciljeve na daljini do 20 kilometara i visinama do 15 kilometara.

Sistem „Pancir“ smatra se među najboljim u svojoj klasi, a borbena dejstva u Siriji omogućili su inženjerima da maksimalno poboljšaju ovo naoružanje.

„Pancir“ su kupile mnoge zemlje: Alžir, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak, Oman, Jordan, Brazil i Etiopija, a Srbija očekuje isporuku u skorije vreme. Rusija i Srbija su zaključile ugovor o nabavci jedne baterije, odnosno šest sistema „Pancir S1“.

Ruski eksperti očekuju da će modernizacija „Pancira“ pozitivno uticati na odbrambenu sposobnost Rusije i da će Moskva verovatno zaključiti nove izvozne ugovore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala