Otkrivena tajna dokumenta: Kako je pripreman čuveni sastanak Staljina, Ruzvelta i Čerčila na Jalti

Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je tajna arhivska dokumenta, posvećena 75. godišnjici održavanja Krimske konferencije, kojoj su prisustvovali Staljin, Ruzvelt i Čerčil. Planovi i izveštaji svedoče o pripremi sovjetskih i savezničkih snaga za istorijski događaj.

Ministarstvo odbrane je objavilo deklasifikovana dokumenta Centralnog arhivskog odeljenja, u cilju očuvanja i zaštite istorijske istine, borbe protiv falsifikovanja istorije i pokušaja revidiranja ishoda rata.

„Objavljena dokumenta iz fondova Centralnog arhiva svedoče o intenzivnoj, detaljnoj pripremi obezbeđivanja tog važnog istorijskog događaja. Glavni teret u vezi s pripremama na sebe su preuzele snage Crnomorske flote, bazirane na Krimu“, navodi se u opisu novog istorijskog odeljka.

U izveštaju komandanta eskadrile Crnomorske flote Sergeja Gorškova od 19. januara 1945. godine navodi se da je oficirski sastav trebalo da nauči pravila ophođenja sa strancima i salutiranje. Bilo je naređeno da se dodele prevodioci, oficiri-vodiči i da se organizuju počasne straže.

© Foto : Ministarstvo odbrane Rusije Dokument upućen vojnom savetu Crnomorske flote
Otkrivena tajna dokumenta: Kako je pripreman čuveni sastanak Staljina, Ruzvelta i Čerčila na Jalti - Sputnik Srbija
Dokument upućen vojnom savetu Crnomorske flote

Nepristupačna tvrđava

Ministarstvo odbrane naglašava da su se Jalta i okolina tokom pripreme za konferenciju pretvorili u „nepristupačnu tvrđavu“. U oblasti je bio raspoređen veliki broj snaga, koje su štitile grad iz vazduha i sa mora. Pored toga, formirane su Severna i Južna grupa Vazduhoplovnih snaga u cilju obezbeđivanja južne obale Krima, aerodroma Saki, Sarabuza i Sevastopolja.

Pored toga, Ministarstvo odbrane predstavilo je karte crnomorske obale i dna Azovskog i Crnog mora sa beleškama i opisima operativne situacije.

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijePlan osigiravanja posebno važnih letova
Otkrivena tajna dokumenta: Kako je pripreman čuveni sastanak Staljina, Ruzvelta i Čerčila na Jalti - Sputnik Srbija
Plan osigiravanja posebno važnih letova

Nakon nacističke okupacije na Krimu bilo je neophodno ponovo uspostaviti sistem komunikacije, između ostalog i s Moskvom. U arhivskim dokumentima se govori o međusobnoj komunikaciji jedinica Crvene armije, ali i o komunikaciji sa savezničkom avijacijom i vojnim pomorskim snagama, uključujući američku i britansku mornaricu.

Bila je uspostavljena komunikacija i sa bazama Velike Britanije i SAD na ostrvu Malta i u Gibraltarskom moreuzu, odakle su stizala obaveštenja o kretanju aviona stranih delegacija.

Objavljeni do sada nepoznati spiskovi i fotografije 

Objavljena su i dokumenta sa spiskovima prezimena članova američke i britanske delegacije koji su stigli u Jaltu.

Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt stigao je na konferenciju pet minuta pre premijera Velike Britanije Vinstona Čerčila. Obojica su letela teretno-putničkim avionima „Daglas C-54 Skajmaster“.

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeDoček Čerčila na aerodromu
Doček Čerčila na aerodromu  - Sputnik Srbija
1/3
Doček Čerčila na aerodromu
© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeVjačeslav Molotov, Frenklin Ruzvelt i Vinston Čerčil za vreme izvođenja himne
Vjačeslav Molotov, Frenklin Ruzvelt i Vinston Čerčil za vreme izvođenja himne - Sputnik Srbija
2/3
Vjačeslav Molotov, Frenklin Ruzvelt i Vinston Čerčil za vreme izvođenja himne
© Foto : Ministarstvo odbrane RusijeRučak oficirskog sastava sovjetske, američke i britanske flote
Ručak oficirskog sastava sovjetske, američke i britanske flote - Sputnik Srbija
3/3
Ručak oficirskog sastava sovjetske, američke i britanske flote
1/3
Doček Čerčila na aerodromu
2/3
Vjačeslav Molotov, Frenklin Ruzvelt i Vinston Čerčil za vreme izvođenja himne
3/3
Ručak oficirskog sastava sovjetske, američke i britanske flote

Rusko Ministarstvo je izložilo i ranije neobjavljene fotografije sa događaja tokom konferencije u Jalti. Zabeležena je Čerčilova poseta Sapun-gori i zajednički ručak marinaca SSSR-a, SAD i Velike Britanije.

Krimska konferencija je održana na Jalti od 4. do 11. februara 1945. godine. Konferenciji su prisustvovali predsednik SAD Frenklin Ruzvelt, premijer Velike Britanije Vinston Čerčil i lider SSSR-a Josif Staljin.

Rezultati sastanka imali su ključan značaj prilikom formiranja posleratne bezbednosne arhitekture, uključujući i formiranje UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala