Lavrov se prvi put sastao sa novim američkim ambasadorom

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je sa novim američkim ambasadorom u Rusiji Džonom Salivanom o stanju i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa zemalja, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Razgovaralo se o stanju i perspektivama razvoja rusko-američkih odnosa, kao i o aktuelnim međunarodnim problemima. Ruski ministar spoljnih poslova se nada da će novi ambasador SAD doprineti normalizaciji i jačanju uzajamnih odnosa naših zemalja u različitim sferama“, navodi se u saopštenju.

Sastanak imao konstruktivan karakter

„Salivan računa na razvoj dijaloga sa predstavnicima ruske Vlade u procesu zajedničkog rada na jačanju rusko-američkih odnosa“, saopštila je američka diplomatska misija.

Zvaničnici su razgovarali i o situaciji na Bliskom istoku i o pitanjima kontrole naoružanja.

„Današnji sastanak je imao konstruktivan karakter“, saopštila je američka strana.

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je 11. aprila 2017. godine Salivana za zamenika državnog sekretara.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da SAD i Kanada, nakon usvajanja novih antiruskih sankcija, nisu stvorile najbolju podlogu za početak rada njihovih ambasadora, koji su nedavno doputovali u Moskvu.

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je 11. aprila 2017. godine Salivana za zamenika državnog sekretara.

Salivan je bio vršilac dužnosti američkog državnog sekretara od 1. do 26. aprila 2018. godine posle ostavke Reksa Tilersona. U julu 2019. godine predvodio je američku delegaciju u pregovorima sa Rusijom o strateškoj bezbednosti, koji su održani u Ženevi.

Prethodni ambasador SAD u Rusiji bio je Džon Hantsman. On je javnosti posebno poznat po tome što se na Bogojavljenje kupao u ledenoj vodi kako bi se takmičio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala