Kremlj odbacio optužbe Erdogana: Ispunjavamo sve svoje obaveze u Siriji

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPogled na Veliki kremaljski dvorac i kule moskovskog Kremlja
Pogled na Veliki kremaljski dvorac i kule moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je optužbe predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana o tome da Rusija ne poštuje sporazume o Siriji, rekavši da je situacija sasvim suprotna i da Rusija ispunjava sve svoje obaveze.

On je takođe istakao i da je situacija u Idlibu, gde su i dalje teroristi, veoma zabrinjavajuća.

„U ovom slučaju se ne slažemo (s izjavom Erdogana). Rusija u potpunosti izvršava sve svoje obaveze u skladu sa sporazumima iz Sočija o zoni Idlib. Istovremeno, sa žaljenjem konstatujemo da tamošnja situacija nije zadovoljavajuća. Nažalost, ta oblast je i dalje mesto gde se nalazi veliki broj terorista koji stalno napadaju oružane snage Sirije, kao i rusku bazu u Hmejmimu. Zbog toga smo izuzetno zabrinuti“, rekao je Peskov.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao da Rusija ne ispunjava svoje obaveze iz sporazuma o sirijskom Idlibu.

Podsetimo, prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.

Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, potpisali su 22. oktobra memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala