Gorbačov podržao Putinovu inicijativu o samitu „petorke“

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov
Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov podržao je inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina o sastanku lidera pet država-stalnih članica Saveta bezbednosti UN, istakavši da je ta „petorka“ posebno odgovorna za očuvanje mira i bezbednosti.

„U potpunosti podržavam taj predlog. Odavno me brine problem povećanja uloge UN, a posebno Saveta bezbednosti“, rekao je Gorbačov.

Političar je podsetio da je i on u svojim člancima i intervjuima predlagao da se održi zasedanje Saveta bezbednosti na kom bi se razgovaralo o pitanjima strateške stabilnosti i o sprečavanju nove trke u naoružanju.

„Pet stalnih država-članica Saveta bezbednosti nose posebnu odgovornost za očuvanje mira i bezbednosti. Trenutno nisu u dobrim odnosima, poverenje je potkopano. Potrebno je napraviti prve korake ka uspostavljanju odnosa. Za početak treba potvrditi jednostavnu istinu da je nuklearni rat nedopustiv, jer iz njega ne može izaći pobednik“, naglasio je Gorbačov.

Ruski predsednik je na petom Svetskom forumu sećanja na Holokaust u Izraelu predložio da se sazove sastanak lidera država-stalnih članica SB UN — Rusije, Kine, Amerike, Francuske i Velike Britanije i izjavio da Rusija namerava da bez odlaganja „uputi odgovarajuće poruke liderima ’petorke‘“.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je saopštio da su pisma koja sadrže detaljan opis Putinovog plana o samitu „petorke“ prosleđena državama-stalnim članicama Saveta bezbednosti UN 24. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala