Gde je zapelo s novom generacijom preklopnih mobilnih telefona?

© Foto : Jutjub/Dave LeeSamsung galaksi fold
Samsung galaksi fold - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za 2020. godinu najavljen je izlazak nekoliko modela preklopnih telefona druge generacije, među kojima su „Galaksi Z flip“, „Galaksi fold 2“ i „Huavej mejt Iks-es“, a čini se da je tržište nestrpljivije nego 2019, kada je prva generacija trebalo da izađe, jer se tada radilo o pionirskim poduhvatima u sferi dizajna.

Osmišljeni s idejom da se udvostruči veličina ekrana, a da se uz to mogu preklopiti i lako spakovati u džep, preklopni smartfoni imaju za cilj da se promeni način na koji se mobilni upotrebljavaju.

Ipak, visoke cene, gotovo dvostruko veće od cena istih modela bez preklopa, kao i specifičan dizajn koji ekran i mehanizme za preklop čini previše osetljivim, njihov renome na tržištu od početka podrivaju. U godini pred nama, telefoni ovog tipa trebalo bi mnogo toga da unaprede kako bi potrošači počeli da ih doživljavaju kao isplativu opciju. Za početak, morali bi da snize cene i poboljšaju dizajn, piše „Indeks.hr“.

Kompaktni dizajn s čvrstim ekranom

Aktuelni modeli preklopnih telefona proizvode se s plastičnim umesto sa staklenim ekranima. Ovakvo dizajnersko rešenje uređaje čini mnogo podložnijim oštećenjima.

Osim pitanja vezanih za dizajn ekrana, preklopni telefoni takođe bi trebalo da budu poboljšani i što se tiče same zatvorenosti sklopova, kako se prašina i ostala nečistoća ne bi taložile.

Dobra zatvorenost sklopova važna je i kod zaštite telefona od prodora vode. Izloženost zglobnog mehanizma prodoru prašine, kamenčića i drugog trunja može vrlo lako dovesti do oštećenja ili može čak onesposobiti ovaj važan mehanizam.

Aplikacije koje se brzo učitavaju 

Nove mogućnosti za korišćenje aplikacija koje pružaju savitljivi ekrani, trebalo bi da odigraju značajnu ulogu kod odlučivanja budućih kupaca da li će investirati u preklopne telefone.

Na telefonu „Galaksi fold“ „Android“ dobro radi. Kada se uređaj otvori, aplikacije brzo prelaze s spoljašnjeg na unutrašnji ekran.

Neki od jeftinijih prototipa preklopnih telefona dovoljno su čvrsti da mogu ostati otvoreni i pod uglom od 90 stepeni. Imaju i mogućnost deljenja ekrana, tako da funkcionišu po principu laptopa, gde jedna polovina ekrana predstavlja tastaturu, a druga sadrži aplikacije.

Uloga spoljašnjeg ekrana

Nemaju svi preklopni telefoni sekundarni ekran, ali oni koji ga imaju, zahtevaju drugačiji pristup njihovom korišćenju. U ovom slučaju važi opšte pravilo — što manji sekundarni ekran, to je manja i njegova upotrebljivost.

Na spoljnom ekranu „Galaksi folda“ možete otvoriti aplikaciju koju poželite, ali je tipkanje po njemu prilično frustrirajuće zbog uskog prostora tastature. Može poslužiti za čitanje obaveštenja ili za pregled statusa na društvenim mrežama.

Izdržljivost baterije na testu

Uz kvalitet ekrana i kamere, izdržljivost baterije je jedna od stvari na koju potrošači najviše obraćaju pažnju prilikom kupovine telefona. Skup preklopni telefon koji ne može izdržati ceo jedan dan ili značajno izgubi na kapacitetu baterije tokom jednog dana, verovatno neće privući previše kupaca.

Recimo, mobilni s velikim ekranima imaju i baterije jednake veličine, pa zahvaljujući tome mogu izdržati više od jednog dana bez punjenja. Preklopni mobilni su drugačije konstruisani. Oni uglavnom sadrže dve male baterije koje u kombinovanom efektu uspevaju da održe telefon upaljenim tokom jednog radnog dana.

Odvojene baterije su možda trenutno dobro rešenje, budući da su one ipak manje efikasne od velikih baterija na koje se proizvođači moraju preorijentisati.

Podrška za 5G mrežu koja neće uređaj učiniti nepristupačnim

Preklopni mobilni su veoma skupi, te se tako očekuje da će kada budu pušteni u prodaju, čak i manji modeli poput „Motorole razr“, koštati preko 1.500 dolara. Uz podršku za 5G mrežu, koja je imperativ na premijum tržištu telefona, njihova krajnja cena mogla bi ih vrlo lako učiniti potpuno nepristupačnim, čak i za potrošače dubljeg džepa.

Ostaje nada da će unapređenje ove tehnologije, a potom i proširenje proizvodnje dovesti i do snižavanja cena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala