Britanske sankcije Rusiji ostaće i posle „bregzita“

© REUTERS / TOBY MELVILLEPristalica "bregzita" u Londonu nosi plakat na kome piše "Doviđenja EU!"
Pristalica bregzita u Londonu nosi plakat na kome piše Doviđenja EU!  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija će nakon izlaska iz Evropske unije ostaviti na snazi antiruske sankcije, a moguće je i njihovo jačanje, smatra ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.

„Naravno, one će sigurno ostati nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. To je već objavljeno i o tome postoji odgovarajući parlamentarni zakon. Prvo će se uvesti sankcije prema zakonu Magnitskog, a tu će biti i svi ti spiskovi koje je napravila Evropska unija. U to ne sumnjamo. Možda će Velika Britanija biti i nešto stroža od Evropske unije. Ali ne očekujemo neke značajnije novine u politici sankcija“, rekao je Kelin za televiziju „Rusija 24“.

Velika Britanija će napustiti EU u petak u 23 časa (ponoć po srednjoevropskom vremenu). Sat vremena pre toga, na glavnim televizijskim kanalima biće prikazano unapred snimljeno obraćanje naciji premijera Borisa Džonsona. Međutim, do kraja godine u odnosima ove zemlje i EU zapravo se ništa neće promeniti: nastupiće prelazni period tokom koga će strane pregovarati o daljim odnosima.

Zakon o sankcijama i merama protiv pranja novca sa amandmanom Magnitski, koji omogućava britanskim vlastima da uvode sankcije onima koji narušavaju ljudska prava, stupio je na snagu u proleće 2018. godine. Jedan od autora ovog zakona bio je aktuelni premijer Boris Džonson, koji je tada bio ministar spoljnih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala