Malagurski pred beogradsku premijeru otkriva kome će zasmetati njegov novi film

© SputnikBoris Malagurski na snimanju filma „Težina lanaca 3“ na Kubi
Boris Malagurski na snimanju filma „Težina lanaca 3“ na Kubi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Režiser kontroverzne trilogije „Težina lanaca“ Boris Malagurski kaže za Sputnjik da se ne plaši da li će beogradska premijera trećeg dela ovog filma izazvati burne reakcije u Srbiji.

U Beogradu će u nedelju 2. februara biti održana premijera filma „Težina lanaca 3“ Borisa Malagurskog, koji kroz analizu NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom objašnjava kako je naš prostor postao eksperimentalna laboratorija velikih sila.

Film se bavi i temama genetički modifikovane hrane i zagađenja životne sredine, kao i uništavanja prirodnih resursa Srbije kroz izgradnju mini-hidrocentrala, a izazvao je kontroverzne reakcije, kao i protest Albanaca u Njujorku.

Ovde se ne plašim ničega

„Što se tiče kontroverzi, protesti su održani protiv mene i projekcije filma u Njujorku od strane albanskih ekstremista, kada je jedan i uhapšen od strane njujorške policije kojoj sam posle i posvetio tu premijeru. Ja takve scene ne očekujem u Srbiji. Ovde je ipak drugačija klima i ovde je narod uz mene. Ovde se ne plašim ničega“, siguran je Malagurski.

Prema rečima našeg sagovornika — film će zasmetati zapadnim centrima moći, koji još od devedesetih godina nastoje da kolonizuju prostor Balkana:

„Njima je cilj da ovaj region ne bude razvijen, već da postane izvor jeftine radne snage i prljave industrije koju žele da izvoze iz svojih država i da zagađuju naše. Njima će sigurno to da zasmeta, a siguran sam da će običnim građanima — narodu u Srbiji film biti jedno veliko osveženje“.

Režiser „Težine lanaca“ trilogiju je namenio srpskom narodu, kog ovim putem želi da pokrene na delovanje, tako što će u filmu obraditi razne teme koje inače ne mogu da čuju.

„Očekujem reakcije posle premijere — da će građani shvatiti da je sistem truo i da promene više nisu stvar izbora, već pitanje golog opstanka. Moramo da menjamo ekološku svest u ovoj zemlji, da postanemo svesni da smo, s jedne strane, uništavani bombama sa osiromašenim uranijumom, a da, sa druge strane, sami sebi štetimo raznim merama, uvozom prljave industrije, izgradnjom mini-hidroelektrana i tako dalje. To su sve teme kojima se bavim u filmu“, poručuje Malagurski za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala