Borelj: EU da imenuje posebnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine

© Tanjug / RADE PRELICĐozep Borelj i Aleksandar Vučić u Beogradu
Đozep Borelj i Aleksandar Vučić u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef diplomatije EU rekao je posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da se nada da će uskoro biti obnovljen dijalog Beograda i Prištine.

„Predložio sam da EU imenuje posebnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, jer verujem da će on biti veoma angažovan, a nisam siguran da ću ja imati dovoljno vremena da se uvek uključujem u taj proces“, rekao je Borelj i poručio da je neophodna sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

„Nadam se da će se to uskoro desiti. Kada se to desi, EU će biti spremna da nastavi sa posredovanjem u dijalogu“, rekao je Borelj i najavio veći angažman EU.

On je istakao da nije na EU da odluči šta će biti rezultat dijaloga, već da je to na Srbiji i Kosovu, ali da EU mora da se angažuje snažnije u posredovanju nego poslednjih meseci.

Za njega je, kaže, Zapadni Balkan deo Evrope i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze, i najvažnije, zbog aspiracija građana.

Borelj je izrazio uverenje da buduća perspektiva Srbije i Kosova u odnosu na EU zavisi, pre svega, od dogovora Beograda i Prištine.

„Ovo je moja prva poseta Zapadnom Balkanu i ja sam hteo to da uradim, jer je za mene Zapadni Balkan deo Evrope i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze i najvažnije, zbog aspiracija građana“, rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU rekao je i da je u razgovoru preneo Vučiću da vidi Srbiju kao ključnog partnera EU i da tokom ove posete želi da prenese koliko je Unija posvećena procesu pristupanja Srbije, preneo je Tanjug.

Prema njegovim rečima, taj proces bi trebalo da bude brži i da u njemu veće napore ulože i Srbija i EU.

Borelj je naveo i da je Vučiću preneo da je potrebno da se spoljna politika Srbije programski usaglasi sa spoljnom politikom EU, da Srbija i EU govore „jednim glasom“.

Vučić je rekao da smo pre nekoliko godina imali šansu za kompromis sa Prištinom, da je svaka ideja kompromisa ubijena i da ne vidi kako bi došli do toga u budućnosti, ali da je Srbija spremna da razgovara sa Prištinom o svim suštinskim temama po ukidanju taksi.

Podsetio je da od sutra EU neće imati 28, već 27 država-članica, te izrazio nadu da bi Srbija mogla da bude 28 članica EU.

Za to je, kaže, potrebno mnogo stvari da uradimo, mnogo okolnosti da nam ide na ruku i da postignemo mnogo teških dogovora.

On je preneo da je Borelj potvrdio da evropska budućnost Srbije neće biti izvesna bez rešenja u dijalogu sa Prištinom, što, ističe, građani Srbije treba da znaju.

Vučić je rekao da je zahvalio Borelju na želji da postavi svog izaslanika i da se i sâm lično angažuje u dijalogu Beograda i Prištine.

Dodao je da je molio Borelja da EU uradi nešto što je van uobičajenih pravila, a to je da u budućnosti razmotre neka rešenja, kakva su donosili posle skupa u Solunu, te da ako ne možemo odmah u EU, da se vidi da li može bar da nemamo granice sa EU i između sebe, jer bi to građanima i privredi mnogo značilo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala