U slavu Hadžije! Niču obeležja albanskim teroristima oko Bujanovca i Preševa, a Srbija čeka…

© AP Photo / SASA DJORDJEVICSpomenik teroristima OVPBM u Preševu 16. januara 2013.
Spomenik teroristima OVPBM u Preševu 16. januara 2013. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spomen ploča Šefketu Musiju — Hadžiji, albanskom teroristi, pripadniku terorističkih organizacija „Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca“ i OVK, osvanula je ove nedelje na jednoj privatnoj kući u okolini Bujanovca. Vlada Srbije čeka zvaničnu informaciju da bi reagovala.

To nam je potvrdio i Nikola Lazić, urednik portala „Bujanovačke“, koji kaže da je reč o kući u kojoj je u vreme sukoba na jugu bio štab takozvane OVPMB.

„Postavljanje tabli u slavu OVK terorista nije ništa novo ovde. U Bujanovcu, Preševu i okolini postoji dvadesetak ovakvih i sličnih spomenika, ali i mnogo većih“, svedoči Lazić za Sputnjik.

„Smetaju mi ti simboli, ne zato što se plašim nemira ili rata, već me nervira ta nacionalistička frustracija kod ljudi. Potreba da se na bilo koji način, a posebno na ovaj, u 21. veku obeležava nešto strašno što se dogodilo pre samo 20 godina. Tome mnogo doprinose lokalni albanski političari, koji u svakoj prilici veličaju OVPMB i njihove vođe“, kaže Lazić.

Obeležja albanskim teroristima — bespravna

On je gotovo siguran da vlasnici kuća, ali i pojedine institucije na kojima su spomeni na borbe na jugu — nemaju dozvole za postavljanje ovakvih obeležja.

„Radi se, najverovatnije, o nelegalnim objektima. Ako je čovek na svoju kuću stavio memorijalnu ploču, to, u suštini, jeste njegova stvar, ali je problem ako se neka javna površina na bilo koji način uzurpira, nije važno da li je to spomenik, tabla ili nešto treće. Meni to smeta i estetski, a smeta mi i cela ta ideologija, hvatanje za nešto bez dovoljne vremenske distance“, ocenjuje urednik „Bujanovačkih“.
© Foto : "Bujanovačke"Brdo Guri Fat iznad Velikog Trnovca — spomenik na mestu pogibije Komandanta Lešija
U slavu Hadžije! Niču obeležja albanskim teroristima oko Bujanovca i Preševa, a Srbija čeka… - Sputnik Srbija
Brdo Guri Fat iznad Velikog Trnovca — spomenik na mestu pogibije Komandanta Lešija

Reakcija u najkraćem roku

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković kaže da su negativne reakcije građana koji su fotografije table postavili na društvene mreže — opravdane.

„Nadležni organi će povodom ovog slučaja postupiti u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast — siguran sam da će reagovati u najkraćem mogućem roku“, kaže Stanković za Sputnjik.

Ko je nadležan?

Po Zakonu o ratnim memorijalima — eventualno rešenje o uređenju i uklanjanju ploče donosi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, po prethodno pribavljenim mišljenjima Saveta i nadležne ustanove za zaštitu spomenika kulture.

U tom Ministarstvu kažu da novi slučaj ne može još da uđe u proceduru bez zvanične informacije o tome da je postavljena spomen ploča albanskom teroristi.

„Očekujemo da nam se obrati Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu, ali biće dovoljna i ova prijava vaše kuće, kako bi smo utvrdili o čemu se radi. Ukoliko je tabla nelegalno postavljena, što je najverovatnije slučaj, naložićemo lokalnoj samoupravi da je što pre skloni“, kažu u nadležnom Ministarstvu.

Albanci su amnestirani, pa se zato ovako ponašaju

Lazić ističe da ne treba zaboraviti da je država Srbija amnestirala sve Albance koji su učestvovali na sukobima na jugu Srbije, te da je to, između ostalog, njima i njihovim porodicama dalo slobodu da se ovako ponašaju.

„Ne želim da ulazim u to koliko je ta odluka bila ispravna, ali svi oni pred zakonom su isti kao i mi. Da li je napravljena greška, da li je ta odluka države automatski omogućila da se tim ljudima prave spomenici? To nije pitanje zakona i dozvola, ali to su ljudi koji su amnestirani, dakle, nikada nisu odgovarali ni za jedno krivično delo, kao što je oružana pobuna ili ubistvo policajca ili vojnika regularnih snaga neke države“, podseća Lazić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala