Zaharova: Umesto uobičajene prakse, Bugarska napravila šou oko diplomata

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska je napravila pravi šou i čitavu informativnu kampanju u vezi sa proterivanjem dvojice ruskih diplomata, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je na redovnom brifingu rekla da je ruska ambasada bila obaveštena da su bugarske vlasti proglasile ruske diplomate za „persone non grata“ tek nakon što su tu vest prosledile medijima.

Bugarska je diplomate proglasila za nepoželjne zbog optužbi za špijunažu.

„Uprkos uobičajenoj praksi u takvim situacijama, od čitavog događaja su napravili informativnu kampanju i povod za medije. Imamo i glavni dokaz: ambasada Rusije bilo je obavešteno o toj odluci tek nakon što je ta informacija prosleđena medijima. Nikakvi dokazi o krivici ni osnov koji je poslužio za donošenje odluke — nisu navedeni. Napravljen je šou“, navela je Zaharova.

Moskva, kako je rekla, u svemu tome vidi želju i nameru da se potkopa realizacija bilateralnih sporazuma postignutih u poslednje vreme i da se pokvari atmosfera prijateljstva i uzajamne saradnje koja treba da dominira odnosima dve zemlje.

„Zadržavamo pravo da preduzmemo recipročne mere. Sva odgovornost za neosnovane i provokativne korake je na bugarskoj strani“, istakla je ona.

Jedan od diplomata je radio kao prvi sekretar u konzulatu Rusije u Sofiji.

On je, navodno, tražio informacije o mehanizmu izbornog procesa u Bugarskoj.

Diplomata iz Trgovinskog predstavništva u Bugarskoj je od 2018. godine navodno prikupljao tajne informacije, između ostalog i iz sektora energetike i energetske bezbednosti.

U oktobru je Bugarska odlučila da protera prvog sekretara ambasade Rusije zbog sumnje u špijunažu, a kao odgovor Rusija je proterala jednog službenika ambasade Bugarske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala