Zaharova o izjavi Zelenskog: To je otvorena izdaja istorije svog naroda

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Poljskoj da je Sovjetski savez odgovoran za Drugi svetski rat prelaze sve granice. To je otvorena izdaja istorije svog naroda, ocenila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Kako klasifikovati takve izjave? One, u principu, prelaze sve granice. To je otvorena izdaja istorije svog naroda“, rekla je Zaharova.

Ona je ocenila da je „kriminalno i nemoralno pripisivati jednaku odgovornost ubici i žrtvi“.

Zaharova se osvrnula i na izjavu prvog predsednika Ukrajine Leonida Kravčuka,  koji je rekao da su se Hitler i Staljin sastali u Lavovu pre početka Drugog svetskog rata.

„Kako vas leče tamo? Da li ste uopšte normalni? Da li je ostao bilo ko u Ukrajini, ko im može razdeliti neke osnovne udžbenike o Drugom svetskom ratu?“, zapitala se ona.

Revidiranje istorije može dovesti do fatalnih posledica 

Revidiranje istorije i stvaranje alternativnih verzija o Drugom svetskom ratu dobili su kritičan zamah i mogu dovesti do fatalnih posledica globalnih razmera, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusija Marija Zaharova.

„Praksa menjanja istorije, besprincipijelnog sistematskog stvaranja alternativnih verzija ili uzroka glavne tragedije 20. veka (Drugi svetski rat) dobili su kritičan zamah. Trenutno imamo posla sa pravim istorijskim virusom, koji može dovesti do fatalnih posledica, moguće i na globalnom nivou“, istakla je Zaharova.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je tokom svoje posete Poljskoj da je SSSR jedan od krivaca za početak Drugog svetskog rata.

„Poljska i poljski narod su prvi put osetili na sebi zaveru totalitarnih režima. To je dovelo do početka Drugog svetskog rata i omogućilo nacistima da pokrenu smrtonosni točak Holokausta“, izjavio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Evropa i ceo svet „nemaju pravo da ćute danas, kako je bilo 1939. godine“.

Govoreći o oslobođenju logora „Aušvic“, predsednik je izbegao da pomene SSSR, ali je ispričao o građanima Ukrajine koji su uspeli da učestvuju u operaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala