SZO proglasila vanrednu situaciju zbog koronavirusa

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIUlaz u zgradu Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi
Ulaz u zgradu Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je na vanrednoj sednici prepoznala virus iz Vuhana kao vanrednu međunarodnu zdravstvenu situaciju. Uprkos upozorenjima, SZO nije izdala nikakve posebne preporuke za međunarodna putovanja niti trgovinska ograničenja.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD potvrdio je ranije prvi slučaj prenošenja koronavirusa sa čoveka na čoveka u Sjedinjenim Američkim Državama. Za razliku od ranije potvrđenih slučajeva u Sjedinjenim Američkim Državama, najnoviji pacijent nije nedavno putovao u Kinu. Zaražena osoba je živela zajedno sa pacijentom koji je putovao u centralnu kinesku provinciju, pre nego što mu je postavljena dijagnoza 21. januara.

„SZO takođe preporučuje zemljama da se bore protiv glasina i netačnih informacija u vezi sa epidemijom novog virusa“, izjavio je nakon sednice generalni direktor ove organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Među ostalim preporukama SZO za borbu protiv novog koronavirusa je izrada neophodnih mera za obezbeđivanje „brze proizvodnje i pristupa potencijalnim vakcinama, dijagnostici, antivirusnim lekovima i drugim terapijskim sredstvima za zemlje sa niskim i srednjim prihodima“, kao i pružanje stručne pomoći u istraživanju novog virusa.

Organizacija je Kini preporučila da intenzivira potragu za zoološkim izvorom virusa, kao i da pregleda ljude na međunarodnim aerodromima i lukama radi ranog otkrivanja simptoma bolesti i izolovanja bolesnih ljudi.

Odbor za vanredne situacije takođe smatra da odluke nekih zemalja o uskraćivanju viza, zatvaranju granica i uvođenju karantina za putnike ne bi trebalo da postanu pravilo u ovoj situaciji i da treba da se preispitaju. Upravo zbog toga Odbor nije heto da donese opštu preporuku o ograničavanju kretanja robe i ljudi.

„Širenje 201-nCoV može biti zaustavljeno ako zemlje preduzmu stroge mere za rano otkrivanje bolesti, izolovanje i lečenje obolelih i prate njihove kontakte“, dodaje se u saopštenju Odbora.

„Važno je istaći da će se sa razvojem situacije razvijati strateški ciljevi i mere za sprečavanje i smanjenje rizika od širenja zaraze“, naglašava se u odluci Odbora.

U pogledu širenja, koronavirus je već nadmašio epidemiju SARS-a, koja je zarazila samo oko 8.000 ljudi tokom šestomesečnog perioda, iako je od njega umrlo 800 osoba pre nego što su lekari uspeli da ga stave pod kontrolu.

Virus iz Vuhana, koji najverovatnije potiče sa pijace morskih plodova, brzo je prešao kinesku granicu i proširio se kroz Aziju i šire. Mnoge zemlje povećale su svoju bezbednost na aerodromima i ograničavaju dolaske iz Kine, pokušavajući da suzbiju širenje ove opasne epidemije.

Nova vrsta koronavirusa, koji je zabeležen krajem decembra u kineskom Vuhanu, stigla je u 18 zemalja. Od infekcije je u Kini do sada umrla 171 osoba, a zaraženo je više od 8.000.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala