Šef diplomatije EU: Lično ću biti angažovan u dijalogu Beograda i Prištine

© AP Photo / Manuel Balce CenetaŽozep Borel
Žozep Borel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef diplomatije EU Đozep Borelj izjavio je da će on lično, a ne eventualni specijalni predstavnik EU, voditi Briselski dijalog.

On je pred posetu Srbiji rekao da će biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini.

„Lično ću biti angažovan u dijalogu i neću žaliti truda“, kaže Borel u intervjuu za Tanjug pred posetu Srbiji.

On ističe da dolaskom u Srbiju prvenstveno želi da pokaže jasnu predanost Unije evropskoj perspektivi naše zemlje i celog Zapadnog Balkana.

Borel naglašava da EU i Srbija, kao i region, imaju zajedničku budućnost i vrlo jasan interes za jačanje saradnje u bezbednosti, ekonomiji i spoljnoj politici.

© AP Photo / Virginia MayoŽozep Borel (desno)
Šef diplomatije EU: Lično ću biti angažovan u dijalogu Beograda i Prištine - Sputnik Srbija
Žozep Borel (desno)

„Za mene lično i za Evropsku komisiju, EU perspektiva Srbije i Zapadnog Balkana je prioritet. Sa svoje strane, Srbija mora da zadrži kurs EU reformi, što bi joj omogućilo da brže napreduje u pristupnim pregovorima“, kaže Borelj.

Žozep Borelj podseća da je EU jasno stavila do znanja da su „ključ“ za ulazak Srbije u članstvo normalizacija odnosa sa Prištinom kroz sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum i unutrašnje reforme sa fokusom na vladavini prava i medijima.

Dodaje i da bi EU posebno želela da ojača saradnju sa Srbijom u oblasti spoljne i bezbednosne politike.

„Mi vrlo cenimo doprinos koji Srbija daje kroz učešće u EU vojnim misijama i operacijama, ali postoji prostor u kome bi Srbija mogla da načini dodatni napor da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU. Naši zajednički izazovi zahtevaju zajedničke odgovore“, poručuje Borelj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala