Ruski admiral: Hipotetički, samo balističke rakete mogu da unište svet

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaProba za paradu Dana mornarice u ruskim gradovima
Proba za paradu Dana mornarice u ruskim gradovima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spisak podmornica koje mogu da „unište svet za 30 minuta“, a koji je sastavio američki list „Nešenel interest“, netačan je i nepotpun, izjavio je bivši komandant Severne flote, admiral Vjačeslav Popov, istakavši da su balističke rakete te koje hipotetički mogu da „unište svet“.

Američki list je ranije objavio tekst o pet podmornica koje mogu da unište svet za 30 minuta. Tri podmornice su ruske, projekta 955 „Borej“, 6675BDRM „Delfin“ i 885M „Jasen M“, dok su dve američke, tipa „Ohajo“ i „Kolumbija“.

Ovakve objave nose politički karakter i nemaju nikakve veze s profesionalnom vojnom analizom. Na tom spisku treba da budu isključivo podmornice s balističkim raketama, kao što je ’Borej‘. Podmornici ’Jasen‘, koja je naoružana krstarećom raketom ’Kalibar‘, ovde apsolutno nije mesto“, rekao je Popov.

Admiral je objasnio da su borbene mogućnosti bojevih glava balističkih raketa nemerljivo veće nego kod krstarećih, te da one zaista, hipotetički, mogu da unište svet.

Popov je istakao i da je spisak „Nešenel interesta“ nepotpun, pošto ne obuhvata podmornice drugih nuklearnih država — Velike Britanije, Francuske, Kine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala