Rusija: Estonija da prekine represivnu politiku prema medijima

© Sputnik / Nečvolodov GlebPres-centar Sputnjika Estonija
Pres-centar Sputnjika Estonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva se nada da će se estonske vlasti u situaciji sa estonskim Sputnjikom vratiti u pravne okvire, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Na sastanku Stalnog saveta OEBS-a 18. januara ruske diplomate postavile su pitanje o kampanji zastrašivanja i vršenja pritisaka na novinare koje su pokrenule estonske vlasti“, podsetila je Zaharova na redovnom brifingu.

Ona je istakla da je Moskva ponovo pozvala predstavnika OEBS-a za medije da od Talina traži da preispita diskriminacionu politiku u vezi sa Sputnjikom u Estoniji.

„Još jednom tražimo od zvaničnog Talina da se pridržava obaveza koje je preuzela suverena država, slobodna država, kako bi okončao svoju represivnu politiku prema medijima, kršeći osnovna načela međunarodnog prava u pogledu slobode izražavanja i jednakog pristupa informacijama. Nadamo se da će estonske vlasti najzad poslušati mišljenje međunarodne zajednice, vratiti se u pravne okvire i prekinuti kampanju direktnog pritiska na stranu novinsku agenciju“, zaključila je ona.

Sputnjik studio - Sputnik Srbija
Sputnjik u Estoniji zbog pretnji prešao na rad u vanrednom stanju

Zaposleni u Sputnjiku Estonije dobili su ranije od Policijske i Granične uprave pisma sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, ako do 1. januara 2020. godine ne prekinu radni odnos sa matičnom organizacijom — međunarodnom novinskom agencijom „Rusija sevodnja“.

Kao osnov za taj potez navode se sankcije koje je Evropska unija uvela 17. marta 2014. godine protiv niza fizičkih i pravnih lica zbog događaja u Ukrajini. Međutim, sankcije Evropske unije nisu uvedene novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“, čiji je deo i Sputnjik, već lično generalnom direktoru agencije Dmitriju Kiseljovu.

Ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu izjavio je za Sputnjik da njegova zemlja vodi sankcionu politiku Evropske unije ne protiv Sputnjika, već u vezi sa ličnim sankcijama nametnutih Kiseljovu.

Komentarišući situaciju u vezi sa estonskim Sputnjikom, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da će ruske vlasti učiniti sve da podrže Sputnjik u radu u drugim zemljama. Visoki izvor u Moskvi ranije je za Sputnjik izjavio da na postupke estonskih vlasti utiču britanski pokrovitelji, što će se uzeti u obzir, kako bi se u bliskoj budućnosti preduzele simetrične mere prema britanskim medijima u Rusiji.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala