Prvi pacijent izlečen od koronavirusa ima poruku za sve zaražene: Tajna je u medicinskim sestrama

CC0 / / Medicinska sestra
Medicinska sestra - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kini je od posledica koronavirusa umrlo 170, a inficirano više od 7.700 ljudi. Odbor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije danas će ponovo procenjivati da li novi koronavirus sada predstavlja vanrednu situaciju. Izlečen je prvi pacijent.

Virus iz Vuhana proširio se na 31 kinesku provinciju, a prvi izlečeni pacijent od koronavirusa, Jang Li, ima 34 godine.

Infekcija mu je registrovana 9. januara, na lečenje je otišao 21, a posle deset dana otpušten je iz bolnice u Sečuanu.

„Divim se posvećenosti medicinskog osoblja. Oni su divni. Treba da verujemo da lečenje koje sprovodi stručni tim u medicinskom centru i brižljiva nega tima medicinskih sestara vode do brzog oporavka. Svim pacijentima želim brz oporavak“, poručio je Jang Li.

Inače, u gradu Huangangu otvorena je prva bolnica za lečenje bolesti izazvanih koronavirusom. Još jedna se gradi blizu Vuhana, a biće završena za sedam dana.

Prve pacijente primiće 3. februara. Mediji prenose da Kina gradi još četiri bolnice kako bi suzbila širenje bolesti opasne po život.

Izolacija Kine se nastavlja

Kompanije „Ikea“ i „Gugl“ zatvorile su svoje kancelarije i predstavništva u Kini.

Svetske avio-kompanije i dalje obustavljaju ili ograničavaju saobraćaj sa Kinom, a među poslednjima koje su to učinile je i kompanija „Er Frans“.

Rusija je prekinula železnički saobraćaj sa Kinom i zatvorila granice na Dalekom istoku. Sinoć je avion sa 195 Amerikanaca iz Vuhana stigao u Kaliforniju. I Evropska unija pravi plan za evakuaciju oko šeststo svojih državljana iz kineskog grada Vuhana.

Zbog straha od epidemije koronavirusa na godinu dana odloženo je Svetsko prvenstvo u atletici u dvorani, koje je trebalo da se u martu održi u kineskom gradu Nanđingu.

Prema poslednjim podacima, osim u Kini i Sjedinjenim Državama, slučajevi zaraze potvrđeni su u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Hongkongu, Makau, Maleziji, Nepalu, Singapuru, Južnoj Koreji, Šri Lanki, Tajvanu i Tajlandu.

„U poslednjih nekoliko dana zabeležili smo napredovanje virusa, posebno u nekim zemljama. Ukupan broj zaraženih van Kine je 68. Posebno nas brine prenošenje virusa sa čoveka na čoveka u tri zemlje, a to su Nemačka, Vijetnam i Japan. Ako se to desi u nekoj zemlji gde je slabiji zdravstveni sistem — to bi moglo da predstavlja problem“, upozorava generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus, prenosi RTS.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala