Prosvetari ustaju u zaštitu učiteljice koja je suspendovana zbog Štrumpfova

© Foto : Rada VišnjićRada Višnjić, suspendovana učiteljica iz OŠ "Jugoslavija" u Baru.
Rada Višnjić, suspendovana učiteljica iz OŠ Jugoslavija u Baru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prosvetari iz Crne Gore masovno se solidarišu sa Radom Višnjić, učiteljicom OŠ „Jugoslavija“ u Baru, koja je suspendovana sa posla zato što su njeni đaci na času likovnog crtali Štrumpfove u trobojci, koja bode oči zvaničnoj Podgorici.

Fotografije dečjih radova — Štrumpfova na trobojci i dalje su hit na društvenim mrežama, a učiteljica je „heroj crnogorskog obrazovanja“. Podrška neprekidno stiže od kolega, pre svega od onih koji su prošli sličnu torturu crnogorskog režima.

© Foto : Prava Crna GoraVeliki Štrumpf na srpskoj trobojci — čas likovnog u petom razredu OŠ „Jugoslavija“ u Baru.
Prosvetari ustaju u zaštitu učiteljice koja je suspendovana zbog Štrumpfova - Sputnik Srbija
Veliki Štrumpf na srpskoj trobojci — čas likovnog u petom razredu OŠ „Jugoslavija“ u Baru.

Prosvetari uz progonjenu učiteljicu

Podršku učiteljici dao je Jugoslav Blagojević, profesor Gimnazije „Petar Prvi Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, protiv koga je pre dve godine vođen disciplinski postupak, jer je odbio da učenicima pročita saopštenje na latinici, zahtevajući da škola naizmenično izdaje obaveštenja i dokumenta i na ćiriličnom pismu.

Profesor Blagojević bio je suspendovan, odbijeno mu je od plate, ali se vratio na nastavu. Tužio je školu i sada čeka ishod suđenja.

On podseća da je DPS nedavno u Skupštini Crne Gore dao preporuke prosvetnim radnicima kako da se ponašaju povodom aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, ali da to niko ne kontroliše.

„Ne čudi me sadašnja efikasnost ministarstva u reagovanju na slučaj učiteljice iz Bara“, kaže Blagojević.

„Izgleda su sada od svega opasniji Štrumpfovi i crnogorska trobojka, ali od ministra prosvete Damira Šehovića i aktuelne vlasti ništa ne iznenađuje. Dvojni aršini su nešto što odavno, svakodnevno demonstriraju. Koleginici poručujem da izdrži, da bude uporna. Očekujem da je prvo podrže ostali prosvetni radnici u Baru, ali i drugim gradovima, jer na ovo ne treba gledati izolovano, neka svi razmisle šta je razlog što se ovo uopšte desilo. Vlast želi da zataška prave stvari kojima smo svedoci, a izvlače detalj koji je najmanje bitan“, kaže Blagojević.
© Foto : Učenici gimnazije u DanilovgraduProfesor Blagojević na optuženičkoj klupi. Saslušanju su prisustvovali i roditelji.
Prosvetari ustaju u zaštitu učiteljice koja je suspendovana zbog Štrumpfova - Sputnik Srbija
Profesor Blagojević na optuženičkoj klupi. Saslušanju su prisustvovali i roditelji.

Učiteljica samo radila svoj posao

Učiteljici Višnjić podršku upućuje i Miomir Đurišić, nekadašnji direktor Gimnazije na Cetinju, zbog čijeg su sklanjanja sa te funkcije deca 2009. godine više od dva meseca odbijala da idu na nastavu, a režim mu je zamerao druženje sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

Đurišić ocenjuje da vlast čini sve da bi urušila sistem, ali i pojedinca, a sa druge strane vodi pogubnu politiku, čiji su rezultati očigledni.
„Učiteljica je radila svoj posao najbolje što zna, a po mom mišljenju — tako i treba, apsolutno ima moju podršku“, poručuje naš sagovornik.

„Nadam se da će vrlo brzo doći vreme da se njen slučaj ne posmatra u ovom političkom kontekstu, već da bude standard da profesori imaju širinu i autonomiju. Naravno, da sve bude u okvirima zakona i pravila Ministarstva prosvete, koji moraju da se poštuju, odnosno, nastavnih planova i programa“, kaže za Sputnjik prva žrtva crnogorskog režima u prosveti.

© OŠ JugoslavijaŠtrumpf na trobojci
Prosvetari ustaju u zaštitu učiteljice koja je suspendovana zbog Štrumpfova - Sputnik Srbija
Štrumpf na trobojci

Napadi iz mraka i neznanja

Zoran Đurišić radi u OŠ „Branko Božović“ u Podgorici, ima 38 godina radnog staža, predaje fizičko vaspitanje. Ne plaši se da će zbog istupanja u javnosti ostati bez posla, iako smatra da to nije isključeno.

„Ne mogu da ćutim, jer sile mraka i neznanja progone učiteljicu koja besprekorno radi svoj posao“, kaže Zoran Đurišić.

Ovo je haranga koja je počela sa izbacivanjem srpskog jezika iz škola, kao i srpskih pisaca. To nije normalno. Vidim da su ljudi uplašeni, 90 odsto njih misli ono što ja mislim, daju podršku ljudima koji se bore, ali se plaše da to javno iskažu. Ja se ne plašim, idem glavom kroz zid, ali smatram da tako treba, ne može me ništa sprečiti da se borim za nešto što smatram da je ispravno“, ističe profesor Đurišić.

On poručuje učiteljici Višnjić da ostane dosledna i da bude hrabra.

„Ja sam uz nju, ali pozivam i druge kolege da se oslobode, da se ne plaše i da pomognu koleginici koja je žrtva progona“, poručuje Đurišić.

Sporni radovi sa Štrumpfovima nastali su u ponedeljak na času likovnog, a Rada Višnjić je za Sputnjik izjavila da je bila svesna da deca junaka iz crtanog filma ukrašavaju trobojkom, ali da joj to nije smetalo, jer, kako je rekla — deca dobro znaju o čemu se radi, samo imitiraju starije.

Ona žali što neće moći da se viđa sa svojom decom na časovima i kaže da nema odgovor na pitanje koliko bi suspenzija mogla da traje, ali i da za to vreme neće primati platu.

"Pozivam i druge kolege, da se oslobode, da se ne plaše i pomognu koleginici Višnjić koja žrtva progona“, poručuje profesor Zoran Đurišić.
Prosvetari ustaju u zaštitu učiteljice koja je suspendovana zbog Štrumpfova - Sputnik Srbija
"Pozivam i druge kolege, da se oslobode, da se ne plaše i pomognu koleginici Višnjić koja žrtva progona“, poručuje profesor Zoran Đurišić.
 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala