Predstavnica Ukrajine glasala za vraćanje Rusije u Skupštinu Saveta Evrope

© Sputnik / Dominik Buten / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nas
Članica ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Julija Levočkina podržala je produženje punomoćja ruskih parlamentaraca, prenela je „Evropska pravda“.

Glasanje je održano dan ranije. Kako je precizirano — za ratifikaciju je glasalo 96 parlamentaraca, protiv je bilo 44, a uzdržanih sedmoro.

Julija Levočkina je, pored toga, podržala „novu proceduru sankcija“, koja „praktično eliminiše mogućnost uvođenja sankcija“ protiv Rusije u budućnosti.

Parlamentarna skupština je odbacila sve amandmane koje su predložili ukrajinski delegati.

Ukrajinski list takav ishod glasanja naziva gubitkom za Ukrajinu.

Ruskoj delegaciji je oduzeto pravo glasa u aprilu 2014. godine zbog situacije u Ukrajini i vraćanja Krima u sastav Rusije. Naredne godine je Parlamentarna skupština Saveta Evrope dva puta pokrenula pitanje o vraćanju prava ruskih parlamentaraca, ali su sankcije samo pogoršane.

Moskva je odbila rad u takvim uslovima i u periodu od 2016. do 2018. godine nije slala zahteve za potvrđivanje svog ovlašćenja zbog antiruskog raspoloženja u Strazburu.

Ranije su poslanici PSSE najpre osporili ovlašćenja ruske delagacije, a prošlog leta prava Rusije su obnovljena u punom obimu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala