Pompeo: Rusija je nuklearna sila, neophodan nam je novi sporazum s njom

© AP Photo / Mary AltafferAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašingtonu je neophodan dijalog sa Moskvom o razvoju naredne klase sporazuma u sferi kontrole naoružanja, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

„Treba da uzmemo u obzir da je Rusija nuklearna sila, s obzirom na to da počinjemo da se pripremamo za pregovore o zaključivanju nove generacije sporazuma o kontroli naoružanja i obezbeđivanju sigurnosti u Evropi i svetu“, istakao je Pompeo nakon razgovora sa šefom britanske diplomatije Dominikom Rabom.

On je istakao da Amerikanci „pokušavaju da pronađu sfere u kojima mogu da sarađuju sa Rusima“.

„Pokušavamo da pronađemo oblasti gde bismo mogli da sarađujemo s Rusijom. Ranije sam sarađivao sa svojim ruskim kolegama iz obaveštajne sfere i u borbi protiv terorizma. Učinjen je odličan posao, iako su mogućnosti za saradnju u toj oblasti sada prilično ograničene“, rekao je Pompeo.

Glavna pretnja današnjice

Američki državni sekretar je, takođe, rekao da je najveća pretnja današnjice — Komunistička partija Kine.

„Iako i dalje moramo biti na oprezu kada je reč o terorizmu, Komunistička partija Kine predstavlja glavnu pretnju današnjice“, istakao je on.

Ministarstvo inostranih poslova Kine je ranije negodovalo zbog izjava Pompea o opasnostima koje prete zapadnom svetu od Komunističke partije Kine, naglasivši da je reč o „ideološkim predrasudama i mišljenju koje potiče iz epohe Hladnog rata“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala