Netanijahu: Odnosi Rusije i Izraela najbolji u istoriji

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanijahu
Predsednik Rusije Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da su odnosi Rusije i Izraela čvršći i bolji nego ikad. Netanijahu je istakao da želi od Putina da čuje mišljenje o „dogovoru veka“.

„Odnosi Izraela i Rusije su čvršći i bolji nego ikada. Želeo bih da vam zahvalim, gospodine predsedniče, za vaš lični doprinos i liderstvo na tom polju“, rekao je Netanijahu.

​Tokom sastanka sa ruskim predsednikom, Netanihaju je istakao da je Putin prvi svetski lider sa kojim se sastaje nakon posete Americi i razgovora o „dogovoru veka“, koji je predložio američki predsednik Donald Tramp.

Netanijahu je istakao da bi želeo da čuje Putinovo mišljenje.

„Razgovarali smo sa našim američkim prijateljima, i mogu vam reći nešto o tome. Vi ste prvi svetski lider sa kojim sam se sastao nakon posete SAD. Želeo bih da porazgovaram s vama, da čujem vaše mišljenje“, rekao je izraelski premijer.

Uslovi „dogovora veka“

Američki predsednik Donald Tramp je u utorak predstavio „dogovor veka“ — plan rešavanja palestinsko-izraelskog konflikta, koji je pripremila aktuelna administracija Sjedinjenih Američkih Država. U skladu sa tim planom, Tramp je saopštio da će Jerusalim ostati nedeljiva prestonica Izraela, kao i da će Amerika otvoriti ambasadu za Palestince u istočnom Jerusalimu. Palestinci će moći da udvostruče svoju teritoriju, a Amerika će pomoći palestinskom lideru Mahmudu Abasu u stvaranju države ako on pristane na pregovore.

Da bi realizovale „dogovor veka“, SAD planiraju da formiraju komitet s Izraelom, čiji je premijer Benjamin Netanijahu, prema Trampovim rečima, već prihvatio taj plan. Predsednik Palestine Mahmud Abas je, komentarišući plan Vašingtona, izjavio da Jerusalim nije na prodaju, da se „dogovor veka“ neće nastaviti i da će ga palestinski narod baciti na „smetlište istorije“.

Savet Lige arapskih država će uz pomoć ministra inostranih poslova održati u subotu hitan sastanak, na kome će se raspravljati o „dogovoru veka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala