Mitropolit Amfilohije prvi put o najavljenoj Vučićevoj poseti Crnoj Gori za Božić

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije na Miholjskoj prevlaci
Mitropolit Amfilohije na Miholjskoj prevlaci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da on i Episkopski savet SPC „nisu mogli niti hteli“ da zabrane predsedniku Srbije da dođe na Badnji dan.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je to bila „bratska molba da se njegova poseta odloži za neko bolje vreme“.

„Za vreme u kome neće biti moguće zloupotrebiti posetu predsednika Srbije i okrenuti je protiv SPC u Crnoj Gori i unutrašnjeg zajedništva u Crnoj Gori. I danas mislimo da je naša molba bila na mestu“, rekao je mitropolit za novi broj nedeljnika „Vreme“.

„Bili su to dani početka protesta, naše autentične, duhovne i građanske pobune protiv pomenutog zakona (o veroispovesti). Dolazak predsednika druge države među nezadovoljne ljude mogao se vrlo lako zloupotrebiti kao njegov politički uticaj i interes, i kao njegovo pokroviteljstvo — što ne bi bila istina i što bi naudilo duhu tih sabranja“, rekao je mitropolit Amfilohije.

„Na drugoj strani, smatramo da bi sve ono što predstavlja legitimni interes države Srbije — u smislu brige o duhovnoj i kulturnoj baštini sprskog naroda u regionu, kao i očuvanje identiteta Srba izvan Srbije — trebalo i moglo da se rešava u državničkim aktivnostima predsednika Srbije, a ne kroz njegove neformalne posete“, dodao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Na ocenu da je na meti ovdašnjih prorežimskih tabloida da pravi Crkvu zajedno sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, i da li zna otkud dolaze ti napadi, on je rekao da „otkud god da dolaze — oni su lažni i nemaju nikakvog smisla“.

„Bilo bi van pameti da radim na nečemu što bi naudilo i Crkvi i Crnoj Gori, i što bi mi oduzelo hrišćanski i ljudski obraz“, rekao je mitropolit Amfilohije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala