Još nema dogovora o novoj razmeni zatvorenika Rusije i Ukrajine

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski zarobljenici tokom razmene zarobljenika sa samoproglašenom Donjeckom i Luganskom narodnom republikom
Ukrajinski zarobljenici tokom razmene zarobljenika sa samoproglašenom Donjeckom i Luganskom narodnom republikom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska zaštitnica za ljudska prava Tatjana Moskaljkova izjavila je da za sada nema informacija koje bi potvrdile da postoje novi sporazumi Rusije i Ukrajine o razmeni zarobljenika.

„Kako pokazuje praksa, postupak razmene građana između dve države počinje sporazumom dva predsednika. Nije mi poznato da takav sporazum postoji. Čula sam samo izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, ali sa druge strane još nije bilo signala“, izjavila je zaštitnica za ljudska prava.

Rusija i Ukrajina su u septembru prošle godine organizovale istovremeno oslobađanje i vraćanje u domovinu uhapšenih ili osuđenih građana po formuli „35 za 35“.

Granični prelaz Izvarino u Luganskoj oblasti - Sputnik Srbija
Ukrajina predložila Rusiji razmenu zatvorenika

Vladimir Zelenski je pre nedelju dana izjavio da su Rusija i Ukrajina počele da pregovaraju o novoj etapi razmene zatvorenika. Prema njegovim rečima, istovremeno se razgovara o „dva traga, dva spiska“. Jedan — sa republikama Donbasa, a drugi sa Rusijom.
Ukrajinska ombudsmanka Ljudmila Denisova je ranije takođe izjavila da Ukrajina vraća u domovinu 115 ukrajinskih građana, protiv kojih se u Rusiji istražuju krivična dela ili su presude već donete. Ukrajinska Državna kriminalno-izvršna služba je saopštila da je u Ukrajini zarobljeno više od 300 Rusa.

Podsetimo — Rusija i Ukrajina počele su krajem leta istovremeno da oslobađaju zatvorenike. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da će pitanje njihovog istovremenog oslobađanja biti uskoro rešeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala