Greta preti tužbama: Zaštitiću svoje ime

© AP Photo / Jason DeCrowGreta Tunberg
Greta Tunberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg izjavila je da je podnela prijavu da zaštiti svoje ime i „međunarodni školski štrajk“ koji je ona inspirisala.

Greta se na ovaj potez odlučila radi zaštite pokreta od zloupotrebe u komercijalne svrhe.

U objavi na svom profilu na Instagramu 17-godišnja Šveđanka je rekla da ona i njene kolege aktivisti nemaju apsolutno nikakav interes u vezi sa zaštitnim znakom, ali da je to nažalost nešto što treba učiniti.

Tunbergova je rekla da se prijavom štiti njeno ime, naziv pokreta „Petkom za budućnost“ i „Školski štrajk zbog klime“, što je bio slogan koji je ona držala tokom protesta ispred švedskog Parlamenta, koji je inspirisao slične akcije drugih mladih ljudi.

Tunbergova je rekla da je zaštita njenog imena i pokreta potrebna, jer se stalno koriste u komercijalne svrhe bez ikakvog pristanka.

„To se, na primer, dešava u marketingu i prodaji proizvoda, čak i ljudi skupljaju novac u moje ime i u ime pokreta“, napisala je Tunbergova.

„’Petkom za budućnost‘ je globalni pokret koji sam ja osnovala“, rekla je Tunbergova i dodala da on pripada onima koji u njemu učestvuju, a pre svega mladim ljudima.

„Ne može se i ne sme koristiti u pojedinačne ili komercijalne svrhe“, istakla je ona.

Tunbergova je navela i da ona i njena porodica, takođe, osnivaju neprofitnu fondaciju koja će transparentno rukovati novcem od stvari poput autorskih prava, donacija i nagrada.

„Cilj fondacije biće promovisanje ekološke, klimatske i društvene održivosti, kao i mentalnog zdravlja“, napisala je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala