Antisrpski izveštaj „Nato stručnjaka“

© Sputnik / Dejan Simić Manastir Ostrog
Manastir Ostrog  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski savet za spoljne poslove, čiji su članovi Havijer Solana, Bernar Kušner, Marti Ahtisari, Karl Bilt i Džordž Soroš — ljudi koji su se otvoreno izjašnjavali kao protivnici Srba, aminovao je udar predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na svetinje Srpske pravoslavne crkve.

U izveštaju Evropskog saveta „Moć perspektive — zašto je članstvo u EU i dalje važno na zapadnom Balkanu?“, koji je objavljen 7. januara, na pravoslavni Božić, navodi se da SPC ima veliki uticaj u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, prenose „Novosti“.

Stručnjaci za Balkan „primećuju“ da SPC ima nacionalističke i kontroverzne poglede, da poriče srpske ratne zločine, negira LGBT prava i ravnopravnost polova, NATO zove četvrtim Rajhom, u jakim je vezama sa Rusijom, a neprijateljski nastrojena prema Zapadu.

SPC nije registrovana u Crnoj Gori, ne plaća porez i vlasti ne znaju koliko sveštenika aktivno služi. Zakon o slobodi veroispovesti neće isterati SPC iz Crne Gore, ali će vlast uzimanjem svetinja umanjiti uticaj SPC i ostvariti kontrolu koja joj je neophodna, piše u dokumentu koji je ujedno i predlog EU da podrži Podgoricu.

U ovoj opskurnoj analizi došli su čak i do podataka da su srpski manastiri bili jedna od lokacija na kojima je pripremana navodna teroristička akcija 2016. godine u Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala