Šta jake snage specijalaca rade na sjeveru Crne Gore

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorska policija
Crnogorska policija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Jake snage specijalaca prebačene su na sjever Crne Gore i za sada one asistiraju u krečenju trobojki i pretresaju građane okupljene u blizini. A pošto lokalni policajci idu na litije — vlastima je očigledno bilo potrebno pojačanje.

Kolegijum Uprave policije Crne Gore donio je odluku da pripadnici Sektora specijalne policije budu raspoređeni u Centrima bezbjednosti u tri najveća grada na sjeveru zemlje — Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima.

Sektor specijalne policije čine Protivteroristička jedinica (PTJ), Posebna jedinica policije (PJP) i Jedinica za podršku i logistiku.

U internoj odluci koju je potpisao direktor crnogorske policije Veselin Veljović se navodi da specijalne policijske snage više ne mogu bez pisanog naređenja izlaziti na ulicu, osim u slučajevima krajnje nužde — terorističkog akta, talačke situacije i otmice vazduhoplova.

Specijalci pomažu u krečenju

U svim ostalim slučajevima, kako navode mediji u Crnoj Gori, odluku će donijeti pomoćnik direktora za Sektor specijalne policije Zoran Tomčić, uz saglasnost Veljovića. U međuvremenu, u javnosti vlada uvjerenje da su specijalci poslani na sjever Crne Gore kako bi pomogli policiji u akciji prekrečavanja crnogorskih trobojki.

Bjelopoljac Radovan Rakočević, koji je i sam doživio neprijatnost da bude pretresan samo zato što se, kako kaže, sa drugovima nalazio u blizini jedne od oslikanih crnogorskih trobojki u svom gradu, za Sputnjik kaže da je specijalna jedinica išla zajedno sa policijom koja je skidala zastave, što, po njemu, samo može predstavljati jedan vid zastrašivanja građana.

© Foto : Prava Crna GoraCrtanje trobojke u Beranama
Šta jake snage specijalaca rade na sjeveru Crne Gore - Sputnik Srbija
Crtanje trobojke u Beranama

On dodaje da je u utorak, iz čista mira, dok je bio sa drugovima na parkingu, policija „doletjela da ih pretrese kao kriminalce“.

„Prolazili smo pored jedne od oslikanih trobojki i zaustavili se da je pogledamo. Nakon pet ili deset minuta stigli su specijalci. Tu je bilo jedno četiri policijska automobila i peti kombi Specijalne antiterorističke jednice (SAJ)“, kaže Rakočević.

Vlast ne vjeruje ni policiji

Na pitanje zašto su, po njegovom mišljenju, pored regularne policije u Bijelom Polju bili prisutni i pripadnici Sektora specijalne policije, Rakočević podsjeća da su se upravo u tri grada na sjeveru Crne Gore — Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima na mnogo mjesta pojavile trobojke koje vlasti nisu mogli sve da uklone, pa su zato poslali specijalce — „jer je poznato da se oni ne ponašaju kao obična policija“.

„Takođe, vjerovatno po nekim procjenama, oni dobrim dijelom ne vjeruju policiji, i plaše se da im jedan dio ne okrene leđa. Dobar dio lokalne policije izlazi na litije. I tu vjerovatno imaju strah da može doći do toga da oni neće poslušati njihove naredbe koje im čitav život prolaze. Drugi razlog je, po meni, taj što u ova tri grada na sjeveru izlazi toliki broj ljudi na litije, da je to nevjerovatno“, obrazlaže naš sagovornik.

Kada je, pak, konkretno riječ o trobojkama na javnim površinama, Rakočević je decidan da u pitanju nisu nikakvi murali već — tradicionalne crnogorske trobojke.

„To je zakonom o državnim simbolima čak zaštićeno i po našem Ustavu, ali džaba. Primijetio sam čak i da oni samo kreče trobojke, a pored mjesta gdje ima svakakvih ’šarotina‘ na zidu samo prolaze“, kaže ovaj Bjelopoljac, uz opasku da mu uopšte nije jasno otkud potreba za specijalcima.

„Niko od nas građana nema nikakvo naoružanje. U pitanju su goloruki ljudi, a jedino naše oružje je mobilni telefon kojim možemo da snimimo neku njihovu nedozvoljenu radnju. Drugo nemamo ništa“, tvrdi Rakočević.

Uvođenje psihoze

Zbog svega, naš sagovornik je ubijeđen da je u pitanju pokušaj uvođenja psihoze straha među građane na sjeveru Crne Gore.

„Sve se svodi na to da žele da preplaše i zastraše narod. To možda može da utiče na neki dio njihovih glasača koji idu na litije. Sinoć je, na primjer, Bijelo Polje bilo pusto, na ulici nismo mogli da sretnemo ni osobu ni automobil, ništa... Bila je samo policija koja kruži, što baš i nije uobičajeno stanje u gradu“, kaže Rakočević, koji ipak poručuje da narod nema više čega da se plaši, te da treba samo da nastavi mirno svojim putem, kojim se i do sada išlo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala