Zarobljeni svedok: „Beli šlemovi“ pripremaju novu hemijsku provokaciju u Siriji /video/

© AFP 2023 / Omar haj kadourAktivisti Belih šlemova u Siriji
Aktivisti Belih šlemova u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijska vojska je zarobila militanta koji je bio svedok pripreme organizacije „Beli šlemovi“ za novu hemijsku provokaciju. Ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji objavio je snimak njegovog ispitivanja.

Militant po imenu Abu Hamza bio je odgovoran za čuvanje skladišta u gradu Kafer Hamra. Rekao je da je pre nekoliko dana video „ljude iz civilne zaštite“, odnosno „Bele šlemovi“ kako ulaze u magacin.

„Ne znam šta se tamo čuvalo. Oni su nedavno došli minibusom u koji su utovarili kutije sa sivim posudama i sa delovima raketa i granata. Takođe su uzeli opremu za snimanje filmova“, rekao je Hamza.

Pošto su borbena dejstva počela, Abua Hamzu su odveli na front, u kvart na jugozapadu Alepa, gde se borio za odred „Džejš Osman“. Ta oblast mu je bila nepoznata i prilikom povlačenja Hamza se izgubio i bio zarobljen.

Detalji predstojeće hemijske provokacije

Rukovodilac Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana Jurij Borenkov ranije je izjavio da militanti i njihovi saučesnici iz „Belih šlemova“ pripremaju novu hemijsku provokaciju u Siriji, uz korišćenje otrovne supstance, te da planiraju da za to okrive sirijske vlasti. Lokalno stanovništvo i zarobljeni militanti tvrde da su predstavnici „Belih šlemova“ došli u naselja Kafer Hamra u provinciji Alep i Maret Misrin Eriga u provinciji Idlib pod zaštitom terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam“ i da su sa sobom doneli posude sa hlorom u gasovitom stanju. Kasnije je rukovodilac sirijske Organizacije za ljudska prava Ahmad Kazem saopštio da je više od 40 saradnika „Belih šlemova“ stiglo u selo Ejnat u Idlibu.

Ko su „Beli šlemovi“?

Organizacija „Beli šlemovi“ navodi da je njen cilj zaštita sirijskih civila, uz princip političke neutralnosti i nemešanja u sukobe. Na internetu se može naći mnogo video-snimaka na kojima „Beli šlemovi“ spašavaju ranjene ispod ruševina.

Međutim, istovremeno su se pojavili i snimci na kojima isti ti „Beli šlemovi“ stvaraju inscenirane priče, nanoseći šminku „žrtvama“ i diktirajući im šta da kažu. Štaviše, sirijski novinari su pokazali nekoliko materijala na kojima su se „spasioci“ slikali s oružjem i u vojnim uniformama.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova smatra da je rad „Belih šlemova“ deo velike informacione kampanje, čija je uloga da ocrni vlasti Sirije. Bašar Asad je izjavio da su članovi organizacije zapravo pripadnici „Al Kaide“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala