Prvi predsednik Ukrajine: „Sastanak" Hitlera i Staljina izazvao Drugi svetski rat

© Sputnik / Evgeniй Kotenko / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk
Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk pokušao je da opravda kontroverznu izjavu ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog o tome da je i SSSR odgovoran za početak Drugog svetskog rata, pozivajući se na navodni sastanak Hitlera i Staljina u Lavovu 1940. godine.

Prema rečima prvog predsednika Ukrajine, Zelenski je imao u vidu da je rat izazvao sporazum između Sovjetskog Saveza i Nemačke.

„Hitler i Staljin su se sastali u Lavovu. Postoji dokument, to nije tajna. Pokušali su da se dogovore“, objasnio je Kravčuk u emisiji na televizijskom kanalu „Rusija 1“.

Nakon što je voditelj emisije pitao šta tačno ima u vidu, Kravčuk je ignorisao pitanje i dodao da su Hitleru „odrešili ruke“ umesto da ga zaustave.

„Hitler je nakon toga okrenuo sve protiv Sovjetskog saveza, zbog čega su narodi naše zemlje stradali“, tvrdi prvi predsednik Ukrajine.

„Pročitao u medijima“

Bivši predsednik Ukrajine je kasnije za radio „Komsomolska pravda“ izjavio da je o navodnom sastanku Hitlera i Staljina čitao u medijima, ali da nije video arhivski dokument, koji bi mogao da potvrdi da se sastanak zaista održao.

„To je sve što znam. Nisam proučavao to pitanje, preneo sam ono što pišu novine“ , objasnio je političar.

Takođe je istakao da ne garantuje za istinitost informacija, koje su objavljene u medijima.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je tokom svoje posete Poljskoj SSSR jednim od krivaca za početak Drugog svetskog rata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala