Moskva o izjavi Kravčuka: Kolosalno nepoznavanje istorije, nacionalizam i rusofobija

© Sputnik / Evgeniй Kotenko / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk
Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski političari i istoričari kritikovali su izjavu Leonida Kravčuka o navodnom sastanku Hitlera i Staljina 1940. godine u Lavovu, ocenjujući da je prvi predsednik Ukrajine time pokazao „kolosalno nepoznavanje istorije i istorijskih činjenica“, kao i da je ona posledica nacionalizma i rusofobije koji se sada neguju u Ukrajini.

Kravčuk je, u pokušaju da opravda spornu izjavu ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog o tome da je Sovjetski Savez odgovoran za početak Drugog svetskog rata, za televizijski kanal „Rusija 1“ naveo da su se Adolf Hitler i Josif Staljin sastali 1940. godine u Lavovu, te da je njihov dogovor doveo do raspirivanja sukoba.

Menja stavove „kako vetar duva“

Istoričarka Natalija Naročnicka ocenila je da su Kravčukove izjave reči čoveka bez političke težine.

„Za žaljenje je istorijska svest prvog predsednika Ukrajine, koji tvrdi da navodno postoje dokumenti o tom sastanku i da neko zna za njih. Zanima me ko to zna za njih?“, upitala je Naročnicka.

Ona je napomenula da su Staljinov život i rad danonoćno proučavali i ruski istraživači, kao i svetski, a da niko nikada nije pomenuo, čak ni hipotetički, da postoji mogućnost da je bilo takvog susreta, niti da je on dokumentovan.
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Putin: Svi narodi Rusije i SSSR-a doprineli su pobedi u Drugom svetskom ratu

Politikolog Semjon Uralov smatra da je Kravčuk nepouzdan političar, koji menja stavove „kako vetar duva“.

„On je već nekoliko puta kardinalno menjao stavove o raznim pitanjima po principu ’kako vetar duva‘. Kravčuk oseća novu atmosferu na političkoj sceni. A to je izum evropskog nacionalizma — predstavljanje svoje države kao žrtve, koja je patila sa svih strana. Time oni objašnjavaju svoju antirusku politiku i neprestano aludiraju na Rusiju. Ideja takve politike potiče od Poljske, koja oko sebe okuplja države željne revanša, a istovremeno su stalne pristalice Sjedinjenih Država. ’Prevrtljivo‘ ponašanje i neprestana potraga za novim centrima moći karakteristične su za ’granične‘ elite. Oni neprestano traže novog vlasnika i dokazuju mu svoju ideološku vernost“, rekao je Semjon Uralov.

Očigledno nepoznavanje istorije

Direktor Ruskog vojno-istorijskog društva Mihail Mjahkov je istakao da se takve „lažne i davno odbačene“ izjave pojavljuju dugi niz godina.

„To je potpuna glupost. Nije bilo nikakvog sastanka i, shodno tome, ne postoje nikakvi dokumenti. Nedostatak obrazovanja, pomnožen sa stepenom nacionalizma i rusofobije, koji se sada neguju u Ukrajini, omogućava Kravčuku da daje takve izjave. Da je učio istoriju, znao bi da su se sa Hitlerom pre rata sastajali lideri Engleske i Francuske Čemberlen i Daladje, prilikom formiranja Minhenskog sporazuma“, objasnio je Mjahkov.

Isto mišljenje deli i predsednik predsedništva javne organizacija „Oficiri Rusije“ general-major Sergej Lipovoj, koji je istakao da izjava Kravčuka svedoči o njegovom neobrazovanju i nepoznavanju istorije i dodao da takve tvrdnje treba da osudi ne samo ruska, nego i međunarodna zajednica.

Crvena armija - Sputnik Srbija
Poljska nije pozvala predsednika države čija je vojska oslobodila Aušvic

„Moramo shvatiti da je ruski narod više od svih drugih stradao u Drugom svetskom ratu, i svaki pokušaj da se ta činjenica dovede u sumnju — treba kazniti. Isto kao i izjednačavanje SSSR-a sa nacističkom Nemačkom“, istakao je Lipovoj.

Istorijske bombe koje će uskoro eksplodirati

Zamenica šefa spoljnopolitičkog odbora Državne dume Rusije Natalija Poklonska je predložila da se formira sajt na kome će istoričari imati mogućnost da negiraju lažne vesti o Drugom svetskom ratu, jer „propadamo u svet lažnih vesti, kao Alisa u zečiju rupu“.

Prema njenim rečima — autori lažnih vesti izvršavaju misiju informacionih terorista.

„Misije tih diverzanata su da postavljaju istorijske bombe, koje će eksplodirati za 20, 30 godina“, zaključila je Poklonska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala