Hiljade Srba u litiji na Kosovu i Metohiji /foto, video/

© Foto : Fejsbuk/Kosovo Sever portal / PrintskrinLitija na Kosovu 2
Litija na Kosovu 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više hiljada Srba sa Kosova i Metohije okupilo se danas u znak podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Oni su nakon večernjeg bogosluženja iz Zvečana pošli u litiju do severnog dela Kosovske Mitrovice. Bogosluženje je služio Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije, zajedno sa monaštvom i sveštenstvom, u znak podrške Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Bogosluženje je održano u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, posle čega je litija pošla do crkve Svetog Dimitrija, koja je udaljena oko pet kilometara i gde je planiran moleban.

Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je da se nada da će oni koji vladaju u Crnoj Gori, shvatati i videti da čuvajući svoje krsno ime svetosavskog predanja, štite ono što je najsvetije i veru svojih predaka.

„To je poruka koju naša crkva njima svakodnevno upućuje i bratski ih poziva da u miru i slozi, ali i u odlučnosti sačuvamo ono čega se nikada ne smemo odreći, niti dati, niti prodati“, rekao je Teodosije pred više hiljada okupljenih posle molebana i litije.

Vladika Teodosije je uputio apel vlastima u Crnoj Gori da poslušaju glas većine svoga naroda i svoje crkve, povuku sporni zakon i poštuju prava i slobode SPC u Crnoj Gori.

Podsećamo — u Crnoj Gori je 27. decembra usvojen Zakon o slobodi veroispovesti, koji predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na veliki otpor vernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala