Dačić: Preduzimamo mere kako bismo evakuisali srpske državljane iz Vuhana

© Sputnik / Radoje PantovićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je da državljanka Srbije u Indiji čeka analize na koronavirus. On ističe da je trenutno nemoguće izaći iz kineskog grada Vuhana, ali da se preduzimaju sve mere kako bi se, uz neku drugu zemlju koja evakuiše svoje građane, evakuisali građani Srbije.

Ivica Dačić navodi da su mediji u Srbiji pogrešno preveli i preneli informaciju indijskih medija da se državljanin Srbije sa simptomima koronavirusa nalazi u karantinu u Indiji.

„Pozivam sve koji se bave javnim poslom da dobro pročitaju tekst iz indijskih medija, jer je pogrešno preveden i pogrešne informacije su objavljene u našim medijima. Reč je o bračnom paru koji radi u školi u blizini Šangaja, a koji se nalazi na odmoru u Indiji, u Goi. Žena je Srpkinja, a muškarac je Indijac. On se požalio na bolove u grlu i sam se prijavio kako bi proverio da nije slučajno zaražen novim koronavirusom. Naša državljanka nema nikakve simptome, ali je i ona dala krv na analizu i bris iz grla, imajući u vidu da je bila zajedno sa suprugom. Sutra će biti poznati rezultati“, naveo je Dačić, a preneo je Javni servis.

Dodaje da su pojedini mediji pogrešno preneli i informaciju da se u Indiji u karantinu nalazi još jedan bračni par iz Srbije.

„Što se tiče drugog slučaja, tu nisu u pitanju Srbi, već Indijci, a neko je preveo da su i to Srbi“, naveo je Dačić.

Vratio se prvi Srbin iz Vuhana, nema simptome virusa

Dači dodaje da je sinoć iz Vuhana u Beograd stigao i prvi od pet državljana Srbije i da on nema simptome virusa.

„Sinoć je stigao prvi student iz Vuhana; Ambasada, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova mu je platilo kartu. On je preko Moskve stigao u Beograd, pregledan je, nema simptome za sada, i to je dalje u nadležnosti zdravstvenih vlasti Srbije“, objašnjava Dačić.

Dodaje da je iz Vuhana trenutno nemoguće izaći, ali, kako kaže, Srbija razgovara sa Nemačkom, Francuskom i Italijom o evakuaciji još troje srpskih državljana iz Vuhana.

„Iz Vuhana je trenutno nemoguće izaći. Preduzimaju se sve mere kako bi se, uz neku drugu zemlju koja evakuiše svoje građane, evakuisali i naši građani, ali za sada još to nije niko uradio. Razgovarali smo sa Francuzima, Nemcima i Italijanima da vidimo na koji način će se ta evakuacija odvijati, ali treba imati u vidu da su sada tu posebne mere zdravstvene zaštite“, objašnjava Dačić.

Kako kaže, u Vuhanu je bilo pet srpskih državljana, jedan se vratio, troje čeka na povratak, dok je jedan državljanin Srbije izrazio želju da ostane u Vuhanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala