Bocan-Harčenko: Zabrinuti smo, pitanje SPC u Crnoj Gori nije za Savet bezbednosti

© Foto : Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je večeras da je Moskva zabrinuta zbog situacije u vezi sa usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i poručio da je najbolji način da se to pitanje reši u Crnoj Gori, u dogovoru sa Srbijom, a ne u Savetu bezbednosti UN.

Na pitanje studenata Pravnog fakulteta da li bi Rusija pristala da pokrene raspravu u SB UN na temu položaja Srba i SPC u Crnoj Gori, ako bi Srbija to od nje tražila, Bocan-Harčenko je rekao da Rusiju zabrinjava ova situacija, kao i situacija u pravoslavlju u Ukrajini, gde je, kako je naveo, u toku pokušaj rascepa Pravoslavne crkve.

Ambasador je dodao da će Rusija, ako dobije neku vrstu molbe, pokušati da da svoj doprinos u pravnim okvirima ovoj situaciji, ali je ocenio da ona nije za Savet bezbednosti UN.

„Ona je za rešavanje na najbolji način u Crnoj Gori, zajedno sa Srbijom“, rekao je Bocan-Harčenko studentima Pravnog fakulteta, gde je održao predavanje o Rezoluciji 1244.

Rusija će podržati kompromis koji odgovara Beogradu

Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da se Rusija zalaže za obnavljanje pregovora između Beograda i Prištine, u skladu sa Rezolucijom 1244 i uz kontrolu i nadležnosti SB UN, i poručio je da će njegova zemlja podržati kompromis koji odgovara Beogradu.

„Neko želi, neko ne želi, ali nemoguće je da Rusija nije, u nekom odgovarajućem smislu, ukoliko bi to Srbiji odgovaralo, učesnik ovih dogovora, jer je stalna članica SB UN“, rekao je Bocan-Harčenko na pitanje studenata.

On je podsetio da Rezolucija 1244 podrazumeva teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije, ali i najveću moguću autonomiju za KiM.

„Ali ona ni u kom smislu ne zatvara stranama mogućnost da dođu do kompromisa, prema dogovoru, saglasnosti i interesu dve strane. Mi ćemo podržati ono što je kompromis, što odgovara potpuno Beogradu i samo takvo rešenje će obezbediti osnov za novu rezoluciju u SB UN, umesto rezolucije 1244. Ovo je najbolji put“, poručio je Bocan-Harčenko.

On je dodao da je Rusija protiv nametanja rešenja spolja i istakao da je do kompromisa moguće doći samo uz učešće dve strane.

Na pitanje kako Rusija gleda na to što će Srbija, pri ulasku u EU, morati da uvede sankcije Rusiji, Bocan-Harčenko je naglasio da je EU najveći partner Rusije, ali je ukazao i na rast drugih ekonomskih sila, poput Kine.

On je dodao da za Rusiju predstavlja veliko zadovoljstvo učlanjivanje drugih zemalja u EU i da to uopšte nije nanosilo štetu bilateralnim odnosima.

„Sa Srbijom isto tako, taj proces još nije u takvoj situaciji, pa da je to hitna stvar, ali mi smo spremni“, rekao je Bocan-Harčenko, dodajući da veruje da će Rusija i Srbija imati mogućnost da prilagode svoj odnos, nezavisno od nastavka pregovora sa EU, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala