Amerikanci žele da povežu krize u Siriji i Libiji

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmerički vojni konvoj u blizini grada Kamišli na severu Sirije
Američki vojni konvoj u blizini grada Kamišli na severu Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iza optužbe američkog državnog sekretara Majka Pompea da Rusija ometa primirje u Siriji, ruski eksperti vide pokušaj da se Moskva predstavi kao nepouzdan partner i poremeti njena saradnja s Turskom u trenutku kada se zahuktava libijska kriza, i da se na taj način dve krize povežu.

Američki državni sekretar je isprovociran zaoštravanjem situacije u zoni deeskalacije Idlib, nad kojom bi Amerikanci želeli da uspostave kontrolu. U toj zoni Sirijska armija i ruske snage odbijaju napade militanata, dok Turska usmerava akcije na uspostavljanje kontrole nad teritorijama gde deluju Sirijske demokratske snage.

„To je politika dvojnih standarda jer u njenoj osnovi stoji želja da se poremeti saradnja Turske i Rusije, koje su jasno označile svoje interese u Siriji, između ostalog i očuvanje teritorijalne nezavisnosti Sirije, dok Amerikanci pokušavaju da uspostave hegemoniju“, rekao je Aleksandar Kubiškin sa Sanktpeterburškog državnog univerziteta.

Sirijska vojska u provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Sirija povratila kontrolu nad većim delom granice sa Turskom i Irakom

Ekspert dodaje da Pompeo ovakvim izjavama želi da optuži Rusiju i Tursku za vođenje bespoštedne politike u Siriji i da prikaže SAD kao faktor mira, dok se potpuno drugačije stvari dešavaju na terenu.

„SAD aktiviraju dejstva i šire vojno prisustvo kako bi zaštitile naftna polja. One žele da održe raskol u Siriji, ali i da reše problem Idliba“, rekao je ekspert.

Zona deeskalacije Idlib inače ne pokriva samo provinciju Idlib, već i deo provincije Alep, što izaziva nezadovoljstvo u Damasku, koji želi da uspostavi potpunu kontrolu nad ovim delom jer se on nalazi u srcu Sirije. Eksperti smatraju da je jasno je da će pre ili kasnije, posle nekoliko prekida vatre, ovo mesto biti stavljeno pod kontrolu Sirijske armije, ali da Amerikanci čine sve da do toga ne dođe.

Kako Amerikanci povezuju krize u Siriji i Libiji

Osim toga, prema oceni eksperata, Trampova administracija nastoji da Rusiju predstavi u negativnom svetlu, kao nepouzdanog partnera koji opstruira mir, kako bi se napravio politički zaokret, odnosno povezala sirijska i libijska kriza u kojima su SAD taktički poražene.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija u kontaktu sa svim sukobljenim stranama u Libiji

„Militanti iz Sirije prelaze u Libiju, na šta SAD reaguju jer pokušavaju da nađu osnovu za zauzimanje određene pozicije prema krizi u Libiji gde se već vode teški pregovori. To su dva povezana momenta, sirijska kriza, gde su Rusija i Turska preuzele inicijativu i libijska kriza gde SAD gube kontrolu i pokušavaju da isprave taktičke greške“, rekao je ekspert.

Kroz optužbe o ometanju primirja u Siriji, oni žele da indirektno iz „libijskih pregovora“ istisnu ne samo Rusiju i Tursku, već i EU kao posrednike i da nametnu svoju volju.

Tokom „libijskih pregovora“ između Haftara i Vlade nacionalnog jednistva, SAD nisu zauzimale jasan stav, više su pratile šta se događa. Kubiškin dodaje da iz tog razloga oni uspostavljaju kontakte sa različitim grupama u Libiji i Siriji, kako bi dominirale situacijom. 

Stvaranje haosa

„Militanti iz Idliba prelaze u Libiju i popunjavaju redove onih političkih sila koje se bore protiv Vlade nacionalnog jedinstva. Zato SAD nastoje da održe kontrolu nad situacijom u Siriji i Sirijskim demokratskim snagama koja se suprotstavljaju Asadu, da stave pod kontrolu deo opozicije i neutrališu radikalne islamiste“, objašnjava ekspert.

Ruska vojna policija u Siriji - Sputnik Srbija
Putin ruskim vojnicima u Siriji: Ovde branimo i Rusiju

Amerikanci žele da stvore haos i zato podržavaju unutrašnje raskole i u Siriji i u Libiji i deluju po principu „zavadi pa vladaj“, što doprinosi pogoršanju situacije u borbi sa teroristima u širem regionu Bliskog istoka .

Kubiškin podseća da ruski predsednik Vladimir Putin već dugo upozorava na opasnosti koje prete zbog premeštanja terorista iz Sirije u Libiju i da to može biti samo još jedna karika u lancu za stvaranje Islamske države, jer se problemi javljaju i u Avganistanu, gde su u poslednjem periodu počeli da jačaju radikalni faktori.

Eksperti su saglasni da izjava američkog državnog sekretara Majka Pompea spada u red onih koje se brzo zaboravljaju i ništa ne menjaju, ali da se realna američka politika odvija na terenu sa stvarnim posledicama po ceo region.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala