„Vajber“ ili „Viber“ — Srbima je ipak jedna stvar najvažnija

© Flickr / Sam AzgorAplikacija "Vajber"-ilustracija
Aplikacija Vajber-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezultati ankete platforme „Vajber“, sprovedene u devet zemalja regiona povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, pokazali su da je građanima Srbije privatnost i bezbednost na internetu od izuzetne važnosti.

Vajber je pitao 4 miliona korisnika u Mađarskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Poljskoj — šta smatraju važnim za očuvanje digitalne privatnosti. U anketi je učestvovalo više od 170 hiljada ljudi širom regiona, od čega više od 40.000 u Srbiji.

Korisnici Vajbera iz Srbije, njih 88 odsto, naglasilo je da su im privatnost i bezbednost podataka od izuzetne važnosti.

Odnos prema ovom pitanju je sličan i u drugim zemljama regiona, odnosno u Grčkoj, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Bugarskoj, dok je za Čehe i Slovake to manje bitno, kaže se u saopštenju kompanije „Rakuten Vajber“ (Rakuten Viber).

Drugo pitanje u anketi bilo je da li se korisnici osećaju spokojno uz postojeći nivo privatnosti na internetu, a rezultat je pokazao da je više od polovine korisnika Vajbera iz Srbije, koji su učestvovali u anketi, zadovoljno trenutnim stanjem zaštite koja im se nudi, a nešto više od jedne trećine bi želela da je taj nivo viši.

Gotovo isti procenat je onih koji smatraju da je potrebno uvesti nova pravila za zaštitu (47 odsto) kao i onih koji su postojećim stanjem zadovoljni (41 procenata), dok 12 odsto veruje da će se naći načina da internet, kako se navodi, „sam sebe reguliše“ u bliskoj budućnosti, preneo je Tanjug.

Ubedljivo najveći broj korisnika Vajbera iz Srbije (preko 65 odsto) želelo bi da ova aplikacija za razmenu poruka sadrži funkcije pomoću kojih će moći sami da odaberu koji njihovi podaci će se deliti sa drugima, a koji će ostati potpuno privatni, navodi se, između ostalog, u rezultatima ankete.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala