Moskva: Zelenski je pljunuo u lice ratnim veteranima

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita "normandijske četvorke" u Parizu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski stručnjaci i političari ocenili su da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavom da je Sovjetski Savez jedan od krivaca za početak Drugog svetskog rata „pljunuo u lice“ ratnim veteranima i izdao one koji su poginuli oslobađajući SSSR, uključujući i Ukrajinu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da se Kremlj kategorički ne slaže sa izjavom predsednika Ukrajine.

„Predsednik Ukrajine se tom izjavom solidariše sa pogrešnim stavom poljskog rukovodstva i slaže se s tačkom gledišta koja vređa desetine miliona Rusa i stanovnika Zajednice nezavisnih država, čiji su roditelji, dede, rođaci dali živote za oslobađanje Evrope od fašizma, uključujući i Poljsku“, izjavio je Peskov.

Prema njegovim rečima, takav stav teško da se slaže sa ubeđenjima miliona Ukrajinaca, koji su takođe sa oružjem u rukama ratovali protiv fašista.

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaSergej Nariškin
Moskva: Zelenski je pljunuo u lice ratnim veteranima - Sputnik Srbija
Sergej Nariškin

Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin smatra da „Zelenski postaje sve više poklonik ideja ukrajinskog nacionalizma, zaboravljajući na doprinos Sovjetskog Saveza u oslobađanju ukrajinske teritorije i Istočne Evrope od nacista“.

Zar Vas nije sramota od dede?

Zamenica šefa spoljnopolitičkog odbora Državne dume Rusije Natalija Poklonska ističe da je ukrajinski predsednik sa poljskim liderom rešio da održi svetu „čas najgore rusofobije“. Ona je istovremeno podsetila Zelenskog ko je bio njegov deda.

„Vladimire Zelenski, Vaš deda, komandant minobacačkog voda, dobio je 1944. godine dva ordena Crvene zvezde, a rat je završio kao poručnik. Zar Vas nije sramota od dede?“, zapitala se Poklonska.

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaNatalija Poklonska
Moskva: Zelenski je pljunuo u lice ratnim veteranima - Sputnik Srbija
Natalija Poklonska

Ona je podsetila da su nacisti više od tri godine „silovali“ ukrajinsku teritoriju za vreme okupacije i da je tom prilikom Ukrajina izgubila petinu stanovništva.

Bolje bi bilo da je ostao sjajan glumac

Njegovo mišljenje dele i poslanici Državne dume Rusije sa Krima Ruslan Balbek i Mihail Šeremet.

„Bolje bi bilo da je ostao sjajan glumac i da nije ušao u politiku. Zelenski je jednostavno pljunuo u lice svim veteranima Drugog svetskog rata, optužujući ih za borbu protiv nacizma“, istakao je Balbek.

Mihail Šeremet smatra da Zelenski na taj način želi da uspostavi bliske odnose s Poljskom, s kojom bi Ukrajina mogla da se uroti protiv Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Evropa prećutkuje istinu o Drugom svetskom ratu da bi sakrila svoju istoriju

„Međutim, Ukrajina bira pogrešne prijatelje“, zaključio je krimski poslanik.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je tokom svoje posete Poljskoj SSSR jednim od krivaca za početak Drugog svetskog rata.
„Poljska i poljski narod su prvi put osetili na sebi zaveru totalitarnih režima. To je dovelo do početka Drugog svetskog rata i omogućilo nacistima da pokrenu smrtonosni točak Holokausta“, izjavio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Evropa i ceo svet „nemaju pravo da ćute danas, kako je bilo 1939. godine“.

Govoreći o oslobođenju logora „Aušvic“, predsednik je izbegao da pomene SSSR, ali je ispričao o građanima Ukrajine koji su uspeli da učestvuju u operaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala