Mitropolija crnogorsko-primorska: Molimo se Bogu da nam se ponovo ne dese krvne osvete

© Sputnik / Nebojša PopovićLitija u Podgorici predvođena sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve. Litija je organizovana u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.
Litija u Podgorici predvođena sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.  Litija je organizovana u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Crkva javno osuđuje svako nasilje, ma od koga ono dolazilo, poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Molimo se Bogu da nam se ne dese ponovo krvne osvete koje je Sveti Petar mukotrpno liječio i da se ne povampiruje bratomržnja i bratoubilaštvo započeto u Drugom svjetskom ratu, ističu u Mitropoliji.

Ipak, u Mitropoliji zaključuju da je, nakon izjava koje dopiru sa najviših državnih adresa, jasno da su „konflikt, mržnja i sukobi posljednje oružje u njihovoj borbi protiv naroda“, kao i da zabrinjava mržnja koja dolazi od pojedinaca u kojoj prepoznaju „neodgovorno ponašanje onih koji treba danas da budu najodgovorniji u Crnoj Gori“.

„Ako prvi čovjek države nazove dvije trećine svojih građana ludacima, ako savjetnik premijerov javno podržava zabranu slobode kretanja i mirnog okupljanja najavljenog i odobrenog od nadležnih institucija, ako poslanici vladajuće većine, po metodu Sjeverne Koreje i diktatorskih režima, vrše pritisak na profesore koji treba djecu da uče onome što im ne pripada i za šta nisu plaćeni, ako ogromnu većinu svojih građana nerijetko ti isti poslanici zovu ’negatorima države‘, onda je jasno da odgovornost za ove događaje isključivo leži u njihovim neodgovornim izjavama i postupcima“, saopštili su iz Mitropolije.

Kako dodaju — Crkva javno osuđuje svako nasilje, ma od koga ono dolazilo.

„I molimo se Bogu da nam se ne dese ponovo krvne osvete koje je Sveti Petar mukotrpno liječio i da se ne povampiruje bratomržnja i bratoubilaštvo započeto u Drugom svjetskom ratu. Ko raspiruje tu bratomržnju i izaziva nerede, taj je negator i države i budućnosti ovog naroda“, ističu iz Mitropolije.

Litije nisu protiv države

„A mi, zajedno sa vjernim narodom, građani smo odani i vjerni ovoj državi. Mi poštujemo kako ovu savremenu Crnu Goru, tako i, u isto vrijeme, Crnu Goru Petrovića, Crnojevića, Zetu Balšića i Nemanjića i Diokliju-Duklju Vojislavljevića i Svetog Jovana Vladimira. Jer bez uvažavanja takvog nasljeđa, ni savremena Crna Gora ne može opstati. U tom pogledu, ove naše litije nisu protiv države. Naprotiv. Ove litije su prilika i poziv da prevaziđemo sve negativne razlike i da se saberemo oko Boga, svetinja Božijih i naših zajedničkih svetitelja. To je jedini način da zacijelimo stare rane i diobe — da se u Gospodu svi bratski zagrlimo“, pozivaju u saopštenju MPC.

Ove litije su djelo Božije i u njima treba slušati riječ Gospodnju. A On nam govori — ’Ugledajte se na mene, jer ja sam krotak i smiren srcem‘. Nema tog čovjeka koji ima snagu i moć da pobijedi zlo i mržnju, osim Gospoda Boga našega. Naše pouzdanje nije u našu snagu, mudrost i hrabrost. Naše pouzdanje je u Gospoda, pobjeditelja grijeha, smrti i đavola“, podsjeća se u saopštenju.

Reagujući na jučerašnje incidente, iz Mitropolije crnogorsko-primorske posebno napominju da „ako mislimo da sačuvamo svetinje — moramo sačuvati dobro u srcima našim“:

„Ako želimo da budemo dostojni svetinja koje branimo, moramo da živimo po svetinji. Časnim i čestitim životom, ljubeći Boga i ljubeći bližnje svoje“.

„Molimo vas sve i preklinjemo imenom Božijim, Svetog oca našeg Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Mirotvorca i Čudotvorca, budimo mirni, dostojanstveni i molitveni u našim litijama, kao i do sada. U Bogu je sva sila i snaga i istina. Naše je da je slijedimo. Nećemo ugoditi Bogu bakljama, skandiranjima i barjacima. Time često samo narušavamo mir i dostojanstvo naših litija, a samim tim činimo djelo koje nije Bogu ugodno. U našim litijama sam Gospod i svetitelji sa nama hode. Tome su svjedoci svi koji u njima učestvuju. U litijama se ponašamo isto kao kada idemo u Ostrošku svetinju — noseći molitvu, vjeru, ljubav i nadu da će Gospod uslišiti naše molitve. Zato u litijama nosite ikone svoje krsne slave ili nekog drugog svetitelja kome ćemo se u toku litije moliti. Mržnju, provokacije i primitivizam, koji su strani pravom i istinskom narodu Božijem, ostavljamo onima koji od toga žive i koji se time hrane. Za njih se našim molebanima molimo ’da im Bog podari pokajanje, prosvijetli um i srce i obasja dušu svetom ljubavlju‘. Mi branimo svetinju, branimo i Crnu Goru, ali molitvom, ljepotom i lijepim vaspitanjem. Budimo ljudi koje će istorija pamtiti po primjeru čojstva i junaštva, a ne, ne daj Bože, po nečemu drugom“, kažu u saopštenju iz Mitropolije crnogorsko-primorske i zaključuju:

„Pozivamo vlast da prestane sa ponižavanjem sopstvenog naroda i da čuje njegov glas. Jer, zaista, ovdje se pokazuje istinitom drevna rimska poslovica — da je glas naroda glas Božiji“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala