Ministarstvo: Mere prevencije za putnike koji dolaze iz Kine

© Sputnik / Aleksandr KondratukMerenje temperature
Merenje temperature - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministarstvo zdravlja objavilo je uputstvo o merama prevencije na tri jezika za putnike koji dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih novim korona virusom.

U uputstvu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, objavljenom na sajtu Ministarstva na srpskom, kineskom i engleskom jeziku, navodi se da osobe koje su boravile u Vuhanu ili su bile u kontaktu sa obolelima od novog korona virusa, treba da preduzmu nekoliko mera.

Putnicima se savetuje da u narednih 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima.

Ukoliko osete simptome infekcije organa za disanje (povišenu temperaturu, kijavicu, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), treba odmah da stave masku preko usta i nosa i pojačaju higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom).

U preporukama „Batuta“ se navodi da izbegavaju i kontakte sa drugim osobama i da koriste maramicu kad kijaju ili kašlju.

Na sajtu Ministarstva objavljena je i lista Instituta i Zavoda za javno zdravlje na području Srbije, u kojima putnici mogu da se obrate epidemiologu i dobiju uputstva o daljem postupku.

Preporučenih mera treba da se pridržavaju i osobe koje su posećivale zdravstvene ustanove u kojima je moglo biti obolelih od novog korona virusa i svi koji su posećivali pijace na kojima se prodaju meso domaćih i divljih životinja ili žive životinje.

Ukoliko putnici iz Vuhana ili drugih oblasti Kine imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom temperaturom, mogu da se jave na poseban broj telefona 064 8945 235, koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja, preneo je Tanjug.

U proteklih nekoliko nedelja kod više stotina osoba potvrđena je infekcija novim korona virusom, a pretpostavlja se da ima više hiljada neprepoznatih inficiranih osoba.

Bolest je za sada potvrđena u više od 20 provincija u Kini, kao i u nekoliko drugih zemalja kod osoba koje su doputovale iz Vuhana u kome je počela epidemija.

Do sada je zabeleženo oko četiri odsto smrtnih ishoda među potvrđenim slučajevima.

Budući da se radi o novom virusu i da još uvek nisu jasne sve kliničke i epidemiološke karakteristike bolesti, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje preduzimanje mera za suzbijanje epidemije u njenom žarištu, kao i mera za sprečavanje prenošenja infekcije u druge zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala