Kakav „sporazum veka“ Amerika sprema za Bliski istok

© AP Photo / Susan WalshBenjamin Netanijahu, Donald Tramp i Majk Pens
Benjamin Netanijahu, Donald Tramp i Majk Pens - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mirovni plan Donalda Trampa za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, u medijima već nazvan „sporazumom veka“, važan je adut američkog predsedniku za predstojeće izbore i u procesu impičmenta, smatra politikolog Aleksandar Pavić.

Objavljivanje plana je, inače, više puta odlagano zbog političke situacije u samom Izraelu, gde su prošle godine dva puta održani izbori, a novi su zakazani za 2. mart.

Za Trampa je plan „sporazum veka“

Tramp smatra da je plan prava prilika za mir i o tome je u ponedeljak u Vašingtonu u odvojenim susretima razgovarao i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i sa njegovim političkim protivnikom Benijem Gancom.

Sa druge strane, Palestinci su više puta kritikovali ono što planira Tramp, jer smatraju da predlozi nisu u skladu sa mećunarodnim pravom i da se prelaze njihove „crvene linije“.

Šta predviđa plan

Prema planu, čije je detalje objavio „Njujork tajms“, jasno je da će se više izaći u susret Izraelu, nego Palestincima. Naime, plan predviđa da veliki deo Jordanske doline ode u ruke Izraela.

Bivši ambasador u Egiptu Dragan Bisenić u izjavi za Sputnjik kaže da ono po čemu će ovaj sporazum biti nov jeste to što će prvi put biti prikazane neke granice između izraelske države i palestinskih teritorija.

„To je najveća novost. U svim dosadašnjim pregovorima to je bilo pitanje na kom su se najviše lomila koplja. Kako se čini, sva naselja koja su bila ilegalno izgrađena na Zapadnoj obali, anektirana od strane Izraela, biće deo izraelske teritorije, a i neki spomenici i kulturna pitanja neće biti izuzeta iz izraelske nadležnosti“, objašnjava on.

Palestincima bi se zauzvrat dala kompenzacija u pustinji Negev i u delovima Gaze koji se graniče sa Egiptom.

„Sve to bi trebalo da bude poduprto i velikim ekonomskim planom koji je najavljen ovog leta u Bahreinu, a koji podrazumeva investicije od 50 milijardi dolara“, dodao je Bisenić.

Aleksandra Pavića ne čudi što Tramp plan naziva „sporazumom veka“, jer je, kako kaže — reč o trgovcu koji će svaki svoj plan predstaviti u najboljem svetlu. Podseća na njegovu odluku da ambasadu SAD prebaci iz Tel Aviva u Jerusalim, što su su Palestinci i većina sveta koja ne priznaje Jerusalim kao prestonicu do postizanja dogovora protumačili kao potez kojim su se SAD stavile na stranu Izraela.

Amerika drži stranu Izraelu

„Jasno je da Amerika drži stranu Izraelu, to nije nikakva novost“, kaže on i dodaje da nijedno palestinsko rukovodstvo ne može da prihvati teritorijalne ustupke ni zbog svojih sponzora ni zbog svog naroda.

Prema njegovom mišljenju — teško je očekivati da sporazumom budu zadovoljne obe strane. Sa druge strane, dodaje on, američka administracija može da iskoristi odbijanje palestinskih lidera kao izgovor da su sve pokušali, ali da druga strana ne prihvata predlog, i da tako učvrsti proizraelsku politiku.

Dragan Bisenić ističe da je sporazum između Izraelaca i Palestinaca najteže diplomatsko pitanje koje postoji na Bliskom istoku i u svetu uopšte, jer je reč o dve različite ambicije koje nastoje da ostvare prava na istim teritorijama.

„Zbog toga nijedna američka administracija ni međunarodna zajednica do sada nisu uspele da zadovolje zahteve i očekivanja dve strane“, dodao je on.

Tramp bez konsultacija sa bilo kim u izradi plana

SAD se nisu konsultovale sa Palestincima, a nije bilo dogovora ni sa Rusijom, ni sa kvartetom za Bliski istok, a Pavić kaže da je to normalno, jer Amerikanci, kao i uvek, smatraju da su oni ti koji određuju pravila igre i da svi druge samo treba da ih slede.

„Naravno, velike sile, kao što je Rusija, ne mogu da prihvate da im iko nameće plan koji je tako važan za ceo svet“, navodi on.

„Trampu nije ni bilo u interesu da se konsultuje sa bilo kim drugim, jer mu je najvažnija domaća publika i finansijeri njegove partije, od kojih mu zavisi dalji politički opstanak“, ističe Pavić.

Trampov izborni adut

Pavić podseća na činjenicu da su među najvećim Trampovim finansijerima izraelski milijarderi i da mu je veoma važna podrška izraelskog lobija.

„Ovo jeste vrlo važan Trampov adut i u predizbornoj kampanji, a isto tako mu je važan adut pred članovima njegove partije, pre svega u Senatu, koji treba da glasaju o impičmentu“, kaže on.

I prema Biseniću najveći problem ovakvog plana jeste to što palestinska strana gotovo da uopšte nije konsultovana, zbog čega se sa velikom verovatnoćom očekuje odbijanje palestinske strane, koje je, kako kaže, već najavljeno.

Tramp, kaže Bisenić, pokušava da održi jedno od svojih predizbornih obećanja, jer on veoma polaže na to da drži reč.

„Taj argument je veoma važan, jer je ovo izborna godina, i to je pitanje kredibiliteta za sve Trampove birače“, ističe on.

Plan je, kako kaže, važan i za Trampa i za Netanijahua, koji se na unutrašnjem planu suočavaju sa izazovima — impičment i optužbe za korupciju, a sve to može da utiče na izbornu volju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala